Zoveel pepernoten moet je eten om 1 kilo aan te komen

Nu de dagen korter worden, de temperatuur daalt en 5 december steeds dichterbij komt, mogen we onszelf best verwennen met wat Sinterklaaslekkernijen. Maak je je zorgen dat de extra kilo’s er al aanzitten nog vóór de feestmaand goed en wel begonnen is? We vertellen je hoeveel pepernoten je moet eten om daadwerkelijk een kilo aan te komen.

pepernoten

Pepernoten

Mocht het heerlijke snoepgoed genaamd pepernoten jouw keukentafel al hebben bereikt, dan maak je vast schuldig aan het volgende: handje pepernoten hier, handje pepernoten daar... En voordat je het weet, heb je het hele bakje verorbert. Is dat écht zo erg? We zochten het voor je uit!

Verwarrend verschil

Om te beginnen, is het handig om iets op te helderen. Wanneer we het hebben over pepernoten, bedoelen we de halfronde bolletjes die altijd worden uitgedeeld tijdens de intocht van Sinterklaas. Maar waarschijnlijk heb je het je hele leven al over iets anders dan het strooigoed dat je eigenlijk bedoelt. Wat jij namelijk een pepernoot noemt, is eigenlijk een kruidnoot.

Een kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Pepernoten zijn een compleet andere lekkernij. Die zijn gemaakt van roggemeel en hebben een soort onregelmatige dobbelsteenvorm. Dit snoepgoed is zacht en chewy en gezoet met honing en gekruid met anijs.

Heb jij het al die tijd ook verkeerd gezegd? Maak je geen zorgen, de meerderheid maakt zich er schuldig aan. Zelfs Google heeft het fout! Google maar eens 'pepernoten'. Dan verschijnen er gewoon kruidnoten in beeld. Niet gek dus dat er al die tijd verwarring over is geweest, maar laten we het vanaf nu goed zeggen. Over naar die kilo's!

Een kilo aankomen

De meeste mensen moeten flink hun best doen om een kilo kwijt te raken, en sommigen hebben het gevoel dat ze al aankomen door alleen maar naar iets lekkers te kijken. Dat is natuurlijk wat overdreven, maar het betekent niet dat je onbeperkt kunt snacken. Om één kilo aan te komen, moet je volgens experts namelijk 7000 calorieën bovenop je dagelijkse behoefte eten. Voor vrouwen, die gemiddeld zo’n 2000 calorieën per dag nodig hebben, betekent dit dat je in totaal 9000 calorieën moet binnenkrijgen. Dat is behoorlijk wat, en het is niet makkelijk om dat allemaal op één dag te eten.

Hoeveel kruidnoten?

Laten we nu eens de populaire kruidnoot erbij pakken. In een handje á 10 kruidnoten zitten ongeveer 50 calorieën. Oftewel: dan moet je 140 handjes eten om die kilo aan te komen. Of omgerekend zo'n 1400 peper...ehh, kruidnoten! Daar zit je niet snel aan. Lekker genieten dus, van dat handje kruidnoten.

Food
  • Libelle, Archief
  • Adobe Stock