Wow! Zoveel marathons heeft premier Dick Schoof al op zijn naam staan

Minister president Dick Schoof heeft dit weekend onder een schuilnaam meegedaan aan de halve marathon van Amsterdam. Peter Jansen, zoals hij zichzelf noemde, liep de 21 kilometer in een tijd van 01:53:00. Een knappe prestatie, maar niet geheel onverwacht, gezien zijn hardloopgeschiedenis. Onze premier heeft namelijk al heel wat marathons op zijn naam staan.

Dick Schoof

Premier Dick Schoof

Dick Schoof liep de marathon zondag naar eigen zeggen onder een schuilnaam 'zodat hij niet te tracken is.' Toch stond zijn eigen voornaam wel op zijn startnummer. Volgens de premier was het best pittig, maar hij liet zich graag motiveren door de enthousiaste menigte. "Ik kreeg onderweg aanmoedigingen als 'Hey Dickie, hey Schoofie, hey, onze minister-president'," vertelde hij na afloop.

Hoewel onze premier met zijn sportieve prestatie van afgelopen weekend waarschijnlijk velen heeft verrast, is een wedstrijd als deze voor Schoof geen onbekend terrein. Hij heeft namelijk al maar liefst 18 marathons op zijn naam staan!

Sportieve premier

Minister president Dick Schoof loopt wekelijks ongeveer 90 kilometer. “Met werken zal ik ooit stoppen, met hardlopen hopelijk nooit,” vertelde hij eerder in een interview met Runners World. Hij begint zijn dag vaak al vroeg, rond 6 uur 's ochtends, om een rondje te gaan hardlopen. “Als je ’s ochtends hebt hardgelopen ga je met een andere energieboost naar je werk dan wanneer je jouw rondje overslaat. Maar mijn telefoon gaat altijd mee. In mijn functies heb ik wel geleerd dat ik altijd bereikbaar moet zijn.”

Vele marathons uitgelopen

Schoof heeft wereldwijd aan verschillende marathons meegedaan en is in 2022 zelfs beloond met de prestigieuze Six Star-medaille. Deze medaille krijg je wanneer je de marathons van New York (3 keer), Tokio, Boston, Chicago, Berlijn en Londen hebt voltooid. Opvallend was echter dat hij tot voor kort nooit de Marathon van Amsterdam heeft gelopen. Tot nu dus – een halve weliswaar!

Geen recordtijden meer

Hoewel de premier ooit een marathon in 3 uur en 30 minuten heeft gelopen, gaf hij tijdens het interview met Runners World aan dat hij tegenwoordig tevreden is met een tijd onder de 4 uur. “Met de tijd moet je accepteren dat je iets langzamer gaat.” vertelde hij toen.

Celebrities
  • NOS, Runners World, Running NL
  • NL Beeld