Wauw! Keniaanse hardloopster breekt wereldrecord en loopt eerste marathon onder 2.10: 'Dit is mijn droom'

De Keniaanse atlete Ruth Chepngetich heeft zondag een stukje atletiekgeschiedenis geschreven door als eerste vrouw ooit onder de magische grens van 2 uur en 10 minuten te finishen in de marathon van Chicago. Met een indrukwekkende tijd van 2u09'56" verbeterde ze het vorige wereldrecord met bijna twee minuten.

wereldrecord

Wereldrecord

Er werd lange tijd gedacht dat een man eerder onder de 2u00 zou lopen dan een vrouw onder de 2u10, maar dankzij de Keniaanse Ruth Chepngetich is dat anders gelopen. Zij verbrak zondag het wereldrecord met bijna twee minuten. Ze liep de marathon van Chicago in 2.09.56, waarmee ze ruim onder het vorige record van 2.11.53 dook, en een ongekende prestatie heeft neergezet.

Spannende kilometers

De 30-jarige atlete begon de race in een moordend tempo en had al snel al haar concurrentes achter zich gelaten. Halverwege de marathon had ze een stevige voorsprong en leek haar derde opeenvolgende overwinning al zo goed als zekerheid. De grote vraag was echter of ze het wereldrecord zou kunnen breken.

In de laatste kilometers vocht ze om als eerste vrouw ooit onder de 2 uur en 10 minuten te finishen, wat ze uiteindelijk op spectaculaire wijze deed. Chepngetich kwam over de finish in 2.09.57, een tijd die later officieel door World Athletics werd bijgesteld naar 2.09.56. Een fantastische prestatie!

Hard geknokt

“Ik voel me zo geweldig", vertelde Chepngetich na haar historische prestatie. “Ik ben heel trots op mezelf. Dit is mijn droom. Ik heb hard geknokt, met het wereldrecord in gedachten.”

Na haar overwinning droeg Chepngetich het nieuwe wereldrecord op aan haar overleden landgenoot Kelvin Kiptum, die vorig jaar in Chicago het wereldrecord bij de mannen vestigde, maar eerder dit jaar omkwam bij een auto-ongeluk. "Hij had hier ook weer een wereldrecord kunnen lopen", zei Chepngetich.

Fit
  • NU.nl, HLN
  • NL Beeld
  • Twitter @Chimarathon