De wintertijd gaat weer in: dit effect kan het op je lichaam hebben

Het goede nieuws is dat we dit weekend een extra uurtje slaap krijgen. Maar zelfs dat uur extra kan invloed hebben op je lichaam. Terwijl de een nauwelijks iets merkt van het verzetten van de klok bij de overgang naar de wintertijd, kan het voor anderen een behoorlijke impact hebben. 

wintertijd

Dit gebeurt er met je lichaam

Vannacht om 03:00 gaat de klok weer een uurtje achteruit. En hoewel de wintertijd je een extra uur slaap biedt, ervaren sommige mensen toch vermoeidheid, slaapproblemen en een slechter humeur. Ook kan het zijn dat je je tijdelijk minder goed kunt concentreren. Dit komt doordat de aanpassing van de klok ons biologische ritme verstoort. Volgens Britse onderzoekers ligt dit aan de zogenaamde ‘klokgenen’, die ons dag- en nachtritme reguleren. Deze genen worden aangestuurd door de biologische klok in je hersenen.

Verstoord

Wanneer de tijd wordt verzet, loopt ons opgelegde ritme niet meer synchroon met onze biologische klok en klokgenen, wat een verstoring veroorzaakt die lichamelijk merkbaar kan zijn. Je lichaam is namelijk gewend om op een vast tijdstip melatonine, het slaaphormoon, aan te maken. Door de tijdsverandering raakt dit proces uit balans, waardoor je moeilijker in slaap kunt komen.

Sneller wennen aan het nieuwe ritme

Voor degenen die moeite hebben met de klokverandering is er goed nieuws: binnen twee weken zou je volledig gewend moeten zijn aan de nieuwe tijd. Wil je dit proces versnellen? Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengt en probeer direct je dagelijkse routine aan te passen aan de nieuwe tijd. Sta op de gebruikelijke tijd op en houd je aan dezelfde eettijden. Op deze manier voel je je snel weer zoals voorheen!

Lifestyle
  • Archief Happy in Shape
  • Adobe Stock