Heftig: Vinted-foto's van vrouwen misbruikt op vrouwenhatende sites

We hopen dat het fenomeen 'Vinted Sluts' je onbekend is, maar deze zorgwekkende ontwikkeling werpt vragen op over de veiligheid van vrouwen op het internet. Een recente documentaire heeft het misbruik van Vinted-foto's aan het licht gebracht en benadrukt de kwetsbaarheid van vrouwen op dergelijke platforms.

Vinted-foto's

Van online kleding verkopen tot intimidatie

Misschien heb je wel eens vage berichtjes ontvangen op Vinted, de website waar je tweedehands kleding kunt kopen en verkopen. In plaats van oprechte interesse in het item dat je verkoopt, krijg je ongepaste vragen en opmerkingen over je uiterlijk, mogelijk gerelateerd aan je Vinted-foto's. Vervelend, maar gelukkig verder ongevaarlijk. Helaas blijft het tegenwoordig echter niet meer bij zulke berichtjes.

Vorige week onthulde de documentaire Dispatches van de Britse televisiezender Channel 4 dat foto's van vrouwelijke gebruikers zonder toestemming van Vinted worden gehaald en geüpload naar externe websites. Gelukkig is de desbetreffende website 'Vinted Sluts' inmiddels opgedoekt sinds de documentaire is uitgezonden, maar dit is waarschijnlijk niet het einde van het probleem.

Misbruik van foto's

In een artikel van Glamour UK vertellen verschillende vrouwen hoe ze ontdekten dat er een soort 'dark web' bestaat waar Vinted-foto's van vrouwen worden misbruikt. Een vrouw onthulde dat ze in een eindeloze reeks schokkende verhalen terechtkwam nadat ze een screenshot van een ongepaste Vinted-interactie op Reddit plaatste. Ze dacht dat het mensen zou laten lachen, maar de reacties waren schokkend.

"Vrijwel meteen kreeg ik een stroom van berichten van vrouwen die me waarschuwden voor groepen die foto's van vrouwen op Vinted posten voor seksueel gewin", deelt ze. "Hoe meer ik las, hoe paniekeriger ik werd. Ik begon te zoeken naar deze groepen, wanhopig om te weten of mijn foto's waren geplaatst. Ik walgde ervan."

Vrouwen

"De online wereld is ongelooflijk vijandig tegenover vrouwen en meisjes", vertelt Elena Michael, medeoprichter en directeur van Not Your Porn, een campagnegroep uit het Verenigd Koninkrijk die strijdt voor een veiliger internet. "We moeten een breder gesprek voeren over de rol die elk platform speelt in het faciliteren van een cultuur van recht op ons lichaam", voegt ze eraan toe. "Als we dit gedrag online niet aanpakken, zal dat deze houding in de offline wereld alleen maar bestendigen."

De strijd tegen fotomisbruik

Eerder dit jaar heeft de Britse regering aangekondigd dat het delen van intieme afbeeldingen zonder toestemming een 'prioriteitsovertreding' wordt onder de Online Safety Act. Dit betekent dat sociale media verplicht zijn om dergelijke inhoud actief te verwijderen, anders riskeren ze boetes. De definitie van een ‘intieme afbeelding’ omvat seksuele, naakte of gedeeltelijk naakte beelden.

Toch is er bezorgdheid dat deze definitie niet sterk genoeg is om foto's op platforms zoals Vinted te beschermen. Dit zou kunnen leiden tot verdere objectivering van vrouwen en meisjes online.

Beschuldigingen

Een snelle blik op de ‘Vinted Thots’-thread op Reddit toont aan dat deze zorgen terecht zijn. Talloze berichten zijn gelabeld als 'Niet veilig voor werk', maar bij het klikken erop verschijnen onschuldige afbeeldingen die toch op een seksuele manier worden geïnterpreteerd. Andere berichten tonen vrouwen in wat je zou kunnen omschrijven als 'onthullende' outfits, zoals mini-jurkjes, crop tops of bikini's. Hoewel de afbeeldingen niet inherent seksueel zijn, zijn ze bedoeld om te laten zien hoe een item in het echt zit.

Sommige reacties wijzen met de vinger naar de vrouwen. "Post jezelf niet zo op Vinted", staat in één van de reacties op een Reddit-topic waar een slachtoffer advies zoekt. "Je moet verantwoordelijkheid nemen", beweert een ander. "Dat is een keuze die je maakt en het resultaat zal zijn dat engerds die foto's vinden." Dit toont een cultuur van victim blaming, waarbij vrouwen verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen van misbruik. Deskundigen pleiten voor betere beveiligingsmaatregelen op platforms zoals Vinted, zodat vrouwen zich veilig kunnen voelen bij het verkopen van hun kleding online.

Verantwoordelijkheid

Vinted werkt gelukkig hard aan het verbeteren van de veiligheid voor vrouwen op hun platform. Ze hebben maatregelen genomen om het aanmaken van meerdere accounts tegen te gaan en beweren hier succes mee te hebben, al geven ze om veiligheidsredenen geen details vrij.

De woordvoerder benadrukt dat het platform de beschuldigingen serieus neemt, vooral na de onthullingen in de ‘Vinted Sluts’ documentaire. Vinted heeft direct actie ondernomen door de genoemde website te rapporteren, wat heeft geleid tot de sluiting ervan. Vinted leden worden aangemoedigd om overtreding op de regels te rapporteren, en overtreders lopen het risico om permanent verbannen te worden. Daarnaast blijft Vinted werken aan extra maatregelen om het platform veilig en vriendelijk te houden voor iedereen.

Wetgeving

Naar aanleiding van deze schokkende onthullingen heeft Glamour UK een petitie gestart om de wetgeving rondom het misbruik van Vinted-foto's te verscherpen. Hierdoor kunnen platforms zoals Vinted verplicht worden om gebruikers beter te beschermen tegen misbruik via de zogenaamde Image-Based Abuse Law. Deze wet zou slachtoffers beter toegang geven tot justitie, techbedrijven verantwoordelijk houden voor hun rol in misbruik en meer bewustzijn creëren over seksuele toestemming en gezonde relaties. Tot deze wet er is, lijkt het er helaas op dat vrouwen zichzelf moeten beschermen door bijvoorbeeld onherkenbare foto's te delen op de verkoopwebsite.

Lifestyle
  • Glamour UK
  • NL Beeld