Loonkloof
De loonkloof verwijst naar het salarisverschil tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk of werk van gelijke waarde. Wereldwijd verdienen vrouwen gemiddeld minder dan mannen, zelfs wanneer ze vergelijkbare functies en werkuren hebben. Ieder jaar wordt op Equal Pay Day stilgestaan bij dit verschil. De loonkloof wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals genderdiscriminatie, de onderwaardering van typisch vrouwelijke beroepen, de verdeling van zorgtaken, en het aantal vrouwen in hogere, beter betaalde functies.
'Gratis' werken
Een krachtig statement dat vaak wordt gebruikt tijdens Equal Pay Day, is dat vrouwen de rest van het jaar 'gratis' werken. Dit betekent niet letterlijk dat vrouwen geen salaris ontvangen, maar het is een symbool om te tonen hoe lang vrouwen moeten werken om hetzelfde bedrag te verdienen als mannen in hetzelfde jaar.
De datum van Equal Pay Day markeert het punt waarop vrouwen, gezien de loonkloof, 'gratis' beginnen te werken, omdat ze pas dan evenveel hebben verdiend als mannen het jaar daarvoor. Dit wordt berekend op basis van de gemiddelde loonkloof, bijvoorbeeld 12 procent minder voor vrouwen. In 2024 valt deze dag op 14 november, wat helpt om de aandacht te vestigen op het feit dat vrouwen gemiddeld minder verdienen voor hetzelfde werk.
Het doel van Equal Pay Day is om mensen bewust te maken van deze ongelijkheid in beloning en om ervoor te zorgen dat mannen en vrouwen gelijk betaald worden voor gelijk werk.
Onderhandelen
Een veelgehoorde reden dat vrouwen minder zouden verdienen, is dat vrouwen minder goed zouden onderhandelen. Maar Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit en onderzoeker bij het Nationaal Salaris Onderzoek, vertelt in de YouTube-serie Het Glazen Plafond aan Anne-Marie Fokkens dat hier niet het probleem ligt. "Als vrouwen heel effectief onderhandelen, wordt dit negatief geïnterpreteerd", vertelt hij over de kwestie. "Dus dan ben je een bitch. Maar als mannen effectief onderhandelen? Top!" schetst hij.
FNV
De FNV heeft besloten een bundel van echte verhalen van vrouwen te publiceren om aandacht te vragen voor de loonkloof. Hiermee maakt de vakbond de situatie inzichtelijk en geeft het de cijfers een gezicht. Vrouwen werkzaam in de bouw, zorg en het onderwijs delen hun ervaringen, zoals het afwijzen van salarisbesprekingen, zwangerschapsdiscriminatie, en het niet verlengen van hun contract na het aankaarten van ongelijkheid.
Daarnaast roept de FNV iedereen op om vandaag een 'out of office' in te stellen, waarin aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. In de boodschap geeft de vakbond suggesties over hoe zowel mannen als vrouwen zich kunnen inzetten om de loonkloof te verkleinen.
Toekomstperspectief
Maar hoe zal dit veranderen? Volgens de Wet Gelijke Behandeling moeten werkgevers mannen en vrouwen gelijk behandelen, wat betekent dat ze hetzelfde loon moeten krijgen voor gelijk werk. De Europese Unie heeft onlangs nieuwe regels ingevoerd die bedrijven verplichten om salarisverschillen duidelijk te maken. In Nederland wordt verwacht dat er in 2026 een wet komt die bedrijven verplicht om gelijke beloning te waarborgen. Bedrijven met meer dan 50 medewerkers zullen dan open moeten zijn over loonverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers. Dit biedt hoop op meer transparantie en legt druk op werkgevers om eerlijke beloning voor beide geslachten te garanderen.
- HR Kiosk, NOS, FNV, de Ondernemer
- Adobe Stock