Migraine
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is migraine meer dan ‘gewone’ hoofdpijn; het is eigenlijk een neurovasculaire aandoening. Dat betekent dat migraine wordt beschouwd als een hersenaandoening en ook ingewikkeld te begrijpen is. Elke migraineaanval kan anders zijn: variërend van minder goed zien aan één kant, vermoeidheid, gevoeligheid voor licht en geluid, vlekken en flitsen zien, tot misselijkheid en overgeven. De hevigheid van de klachten kan per keer verschillen, net als de symptomen. Er zijn enkele bekende triggers, zoals ontspanning na stress, hormonale schommelingen en overgevoeligheid voor bepaalde voeding. Bovendien hebben vrouwen vaker last van migraine dan mannen.
Bestrijding
Als je last hebt van migraine, zul je ongetwijfeld bovenstaande klachten herkennen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, vooral wanneer je voelt dat er een migraineaanval op komst is. Neem paracetamol, of een sterkere pijnstiller zoals ibuprofen of naproxen. Misschien ben je al bij de huisarts geweest en heb je speciale medicijnen gekregen om de pijn te bestrijden.
Piercing
Er gaan echter ook geluiden rond dat een piercing op een specifieke plek in je oor verlichting zou kunnen bieden. De daith-piercing, die wordt gezet in de binnenste plooi van het kraakbeen, boven de ingang van je gehoorgang, zou mensen van migraine hebben geholpen. Op internet doen talloze verhalen de ronde van mensen met migraine die een daith-piercing lieten zetten, en bij wie de frequentie of intensiteit van hun migraineaanvallen was afgenomen.
Het idee achter het mogelijke effect van een daith-piercing op migraine lijkt op dat van acupunctuur. De piercing wordt gezet op een drukpunt dat in acupunctuur in verband wordt gebracht met verlichting van (hoofd)pijn. Sommige mensen geloven dat de piercing dit drukpunt continu kan stimuleren, wat zou kunnen helpen om migrainesymptomen onder controle te krijgen. De verhalen op social media zijn veelbelovend: sommigen beweren dat de hevigheid van symptomen en frequentie van aanvallen enorm zijn afgenomen. Dat klinkt goed!
Het is echter wel belangrijk om te benoemen dat er maar beperkte wetenschappelijke onderbouwing is voor deze theorie en dat er vooral anekdotisch bewijs bestaat. Acupunctuur komt uit de traditionele Chinese geneeskunde, en de verbinding tussen specifieke punten in het oor en migraineverlichting wordt nog niet algemeen erkend binnen de geneeskunde zoals wij die in het Westen kennen.
Gokje wagen?
Of je nu gelooft in de traditionele Chinese geneeskunde of niet, er is maar één manier om te ontdekken of de piercing echt werkt... Het is dan wel belangrijk om een afspraak te maken met een piercer die precies dat drukpunt kan vinden, want dat is namelijk een vak apart waarbij waarschijnlijk alleen een acupuncturist de juiste aanwijzingen kan geven. Wil je deze piercing een kans geven? Doe dan goed onderzoek naar specialisten, zodat de piercing zo nauwkeurig mogelijk wordt gezet. Mocht de piercing niet werken, dan heb je er in elk geval een mooi sieraad bij!
- Care 4 Migraine, NPO
- Adobe Stock