Ooit gehoord van een stille migraine? Dit is wat je erover moet weten

De stille migraine staat ook wel bekend als de migraine zonder pijn.

stille migraine

Flinke hoofdpijn die je de hele dag in bed houdt, daar denk je waarschijnlijk aan bij migraine. Toch speelt er bij migraine nog véél meer dan alleen hoofdpijn, het beïnvloedt namelijk je hele lichaam. Zo zijn er ook vormen van migraine waarbij je geen last hebt van hoofdpijn. Wij leggen het je uit.

Stille migraine

Migraine zonder hoofdpijn klinkt als hetzelfde als hoofdpijn zonder hoofdpijn. Het is echter niet zo gek als het klinkt. Mensen die weleens een migraine hebben gehad, weten dat je ook last kunt hebben van andere symptomen. Denk aan aura’s, gevoelig zijn voor licht of misselijkheid. Bij een klassieke migraine heb je last van hoofdpijn en die zogenoemde aura’s, waarbij een vlek in je beeld verschijnt die verschillende kleuren en vormen aan kan nemen.

Bij een stille migraine heb je eigenlijk last van precies dezelfde symptomen, behalve de hoofdpijn. Bovendien is het verstandig om deze vorm van migraine goed in de gaten te houden. “Bij een stille migraine heb je in de toekomst meer kans op een beroerte”, vertelt arts Medhad Mikhael aan Single Care. Om die reden houdt Dr. Mikhael patiënten met stille migraines extra goed in de gaten.

Symptomen

We noemden net al een aantal symptomen die je kunt ervaren bij een stille migraine. Hieronder vind je een completere lijst hiervan.

Als je last hebt van een stille migraine, kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Aura’s en aurasymptomen zoals gekke geuren ruiken, een tintelend gevoel in de armen of nek ervaren, problemen met gehoor, slapheid in de armen, problemen met spraak;
  • Gevoelig voor licht en harde geluiden;
  • Gevoelig voor bepaalde geuren;
  • Overgeven en misselijkheid.

Volgens neuroloog Cliffor Segil zijn bovenstaande symptomen de symptomen van een ‘klassieke stille migraine’. De dokter vertelt dat oogmigraine daarnaast een vorm van stille migraine is. Hierbij wordt het zicht van iemand tijdelijk beperkt. Iemand kan dan veel vlekken zien en dit kan voor duizeligheid zorgen. Daarnaast bestaat er ook nog hemiplegische migraine. Bij deze vorm van een stille migraine heeft iemand tijdelijk beroerte-achtige symptomen, zoals verlamming of gevoelloosheid aan een kant van het lichaam. Heb je regelmatig last van deze symptomen? Dan raadt Dr. Segil je aan om hierover te praten met je dokter. “Zeker als het voor stress zorgt of je leven erg beïnvloedt.”

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Pexels

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • Pexels