Serieuze hersenziekte
Denk je dat je regelmatig last hebt van een ‘gewoon’ hoofdpijntje? Is dat een bonzende, vaak eenzijdige hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid? En wordt de hoofdpijn erger als je jezelf inspant? Dan kun je ervan uitgaan dat jij een van de maar liefst twee miljoen Nederlanders bent die af en toe, regelmatig of zelfs vaak last heeft van migraine.
Bij vrouwen komt het maar liefst drie keer vaker voor dan bij mannen, waardoor het vaak wordt afgedaan als een ‘vrouwenpijntje’. Maar migraine is niet zomaar hoofdpijn, vindt Gisela Terwindt, hoogleraar neurologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en auteur van het boek Koppijn. Zij verleent al meer dan dertig jaar hoofdpijnzorg en doet even zolang hoofdpijnonderzoek. ‘Een migraineaanval is een serieuze hersenziekte die ernstige klachten veroorzaakt en grote impact kan hebben op hoe jij je leven leidt.’
Triggers
De grote vraag is waarom mensen op sommige momenten wel migraine krijgen en op andere momenten niet. Waardoor ga je over de drempel? ‘Hoogstwaarschijnlijk heeft dat te maken met een combinatie van verschillende risicofactoren’, zegt Terwindt, die vaak van vrouwen hoort dat rode wijn een aanval kan uitlokken. ‘Helaas geeft dat geen uitsluitsel, want er zijn ook mensen met migraine die rode wijn drinken en nergens last van hebben. Datzelfde geldt voor onder meer slecht slapen, juist heel lang slapen of stress. Sommige mensen met migraine lijken daarop te reageren met een aanval, andere mensen niet. Zo zijn er ook voorbeelden van bepaalde voedingsmiddelen die vaak worden genoemd door mensen met migraine: chocolade, oude kaas, fastfood, Chinese en bewerkte voeding, gedroogd vlees. Je kunt dus niet zeggen: eet maar geen chocolade of fastfood meer, dan ben je overal vanaf.’ Wat bij de ene mens een trigger voor migraine is, hoeft dat bij de andere persoon helemaal niet te zijn.
Migraine te lijf
Veel mensen zijn daarnaast op zoek naar manieren om hun migraine onder controle te krijgen zonder medicatie. ‘Ze gaan op zoek naar mogelijke triggers en proberen die uit alle macht te vermijden’, zegt Terwindt. ‘Dat is begrijpelijk, maar je moet oppassen dat je jezelf niet alles ontzegt. Mensen denken bijvoorbeeld dat chocolade een oorzaak is van migraine en schrappen dat helemaal, maar we weten dat een verlangen naar zoete dingen vaak een voorbode is van een migraineaanval. Trap dus niet in de valkuil van het obsessief vermijden van situaties of voedingsmiddelen, want dat kan leiden tot angst en depressie.
Wil je meer weten over de oorzaak en triggers van migraine? In de nieuwste Happy in Shape lees je alle in en outs in het Hoofdpijndossier. Nu in de winkels!
- Tekst: Fleur Baxmeier
- Adobe Stock