Ai: migraine treft vrouwen drie keer zo vaak

Hoe kan het dat mannen hier over het algemeen minder vaak last van hebben? 

Ai: migraine treft vrouwen drie keer zo vaak

We hoeven niemand die weleens migraine heeft uit te leggen hoe vervelend het is. Deze verschrikkelijke aanval van (bonzende) hoofdpijn, misselijkheid en flitsen treft vrouwen veel vaker dan mannen. Ook houden de symptomen bij vrouwen langer aan en zijn ze heviger. Maar waarom eigenlijk?

Hormonen en migraine

Wat is in hemelsnaam the deal met vrouwen en migraine? Waarom hebben we hier toch zoveel meer last van dan mannen – alsof moeder natuur ons niet al zegende met genoeg andere kwalen. En uiteraard, ook wanneer het op migraine aankomt zijn het onze hormonen die weer een vinger in de pap hebben.

Voedingstherapeut Thalia Pellegrini legt uit dat hormonale schommelingen een grote trigger zijn voor vrouwen die kampen met migraine. "Meer dan de helft van deze vrouwen merkt een verband tussen hun menstruatie en migraine", vertelt Pellegrini daarover aan Stylist UK. "En 70 procent van deze vrouwen merkt dat ze meer last heeft van de symptomen net voor of tijdens hun menstruatie."

Menstruele migraine

Men vermoedt dat die zogenoemde menstruele migraine wordt veroorzaakt door een daling van de oestrogeenspiegel wanneer je menstruatiecyclus tegen z'n einde loopt – dus vlak voordat je ongesteld wordt. Daarbij komt ook nog het hormoon prostaglandine kijken. Vrouwen die last hebben van hevige menstruaties, ervaren vaak hogere niveaus van dit hormoon. En je raadt het al: ook dat kan bijdragen aan menstruele migraine.

Om precies te weten of jij ook kampt met menstruele migraine, raden experts aan om een migrainedagboek bij te houden, zo'n drie maanden lang. Schrijf op wanneer je symptomen van migraine ervaart en noteer ook welke dag van je cyclus het is (als je hier goed zicht op hebt). Menstruele migraine treedt vaak twee dagen voor je menstruatie op tot drie dagen tijdens je menstruatie. En dit gebeurt dan tijdens minstens twee van de drie maanden.

Nadelen en wat te doen

Een 'gewone' migraine is al vervelend genoeg – en eigenlijk is daar ook niets gewoons aan – maar een menstruele migraine kan nog heftiger zijn. Uit onderzoek gepubliceerd in het medische journal Headache blijkt dat menstruale migraines langer duren dan 'normale' migraines – again, niets normaals aan, but you get the point. Daarnaast reageren menstruele migraines ook nog eens minder op eventuele behandelingen ervan.

Vermoed jij dat je menstruele migraine hebt? Praat hier dan met je huisarts over en bespreek de mogelijkheden voor een behandeling. En laat je niet te snel afwimpelen. Het gebeurt namelijk nog veel dat vrouwen met menstruele migraine niet serieus worden genomen. Volgens het National Migraine Centre leidt deze migrainevorm nog vaak tot een 'onder-diagnose' door artsen.

Praat daarnaast over anticonceptiekeuzes, ook als je niet seksueel actief bent. Een hormonale spiraal (de Mirena-spiraal) bij te kunnen helpen bij het in toom houden van de symptomen van menstruele migraine. Ook bieden oestrogeen patches voor veel vrouwen verlichting.

Health
  • Marie Claire, Stylist
  • Adobe Stock