7x feiten over een spiraal die je moet weten

Twijfel jij of je deze vorm van anticonceptie aan wilt schaffen? Dan moet je dit zeker even lezen!

7x feiten over een spiraal die je moet weten

Een spiraal is één van de meest populaire vormen van anticonceptie in Nederland. Maar hoeveel weet je eigenlijk over het spiraal? Bekijk de 7 belangrijkste feiten over het spiraal hieronder. 

1. Het zit ín je baarmoeder

Een spiraal wordt ook wel IUD genoemd, wat staat voor Intra-Uterine Device. Letterlijk betekent dit 'voorwerp in de baarmoeder'. Om die reden moet het ook door een (huis)arts of gynaecoloog worden ingebracht en worden verwijderd. 

2. Er zijn twee soorten spiralen 

Je kunt in Nederland kiezen tussen het Mirena spiraal of het koper spiraal. De Mirena-spiraal bevat hormonen (prostageen) en en het koperspiraal niet. Dit is ideaal voor mensen die niet tegen hormonen kunnen of gewoon geen hormonen meer binnen willen krijgen. 

3. Het zetten kan heel erg pijnlijk zijn

Je moet het zetten van een spiraal niet onderschatten. Het doet bij de één meer pijn dan bij de ander, maar het wordt over het algemeen wel als zeer pijnlijk ervaren. Dit kan soms ook gepaard gaan met bloedverlies of flauwvallen, zo meldt anticonceptie.nl. Probeer de rest van de dag nog vrij te houden, want sommige vrouwen hebben na het zetten nog last van krampen. 

4. Timing

Als je het spiraal aan het einde van je menstruatie laat zetten, zou het minder pijn doen. Dit omdat de baarmoedermond dan zachter zou zijn. 

5. Het blijft heel lang zitten 

Het Mirena-spriaal beschermt je vijf jaar en het koperspiraal zelfs vijf tot tien jaar. 

6. Niet iedereen is geschikt voor een spiraal

Sommige mensen reageren niet goed op een spiraal. In dat geval kunnen er bijwerkingen optreden als veel pijn en krampen, acne of stemmingswisselingen. Als je er niet goed op reageert, kun je het spiraal gemakkelijk weer laten verwijderen. Het is een kwestie van proberen om te kijken of jij er geschikt voor bent.

7. Je kunt je menstruatie niet zelf meer regelen 

Dit is jammer, maar daar komt wel bij dat de menstruatie in veel gevallen helemaal uitblijft. 

Voor meer informatie over het spiraal of een andere vorm van anticonceptie, raden wij je aan om contact op te nemen met een arts. 

Lees ook: 7x wat je moet weten over seks tijdens je menstruatie

Bron: Anticonceptie.nl, Self Magazine, Beeld: iStock