Science says: groenten eten helpt tegen stress

Goed nieuws voor veggies!

Groenten zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam, maar óók voor je geest  blijkt uit nieuw onderzoek. Volgens wetenschappers van de Universiteit van Sydney zouden drie of vier porties groenten per dag geassocieerd worden met minder stress.

De wetenschappers deden onderzoek onder meer dan zestigduizend Australiërs van boven de 45 jaar oud. Van al deze mensen werd hun groente- en fruitinname gemeten, net als diverse levensfactoren en psychologische stress. Dit werd twee keer gedaan: één keer tussen 2006 en 2008 en één keer in 2010.

De resultaten

De uitslagen van het onderzoek zijn positief voor mensen die gek zijn op veggies. Mensen die drie tot vier keer per dag groenten aten, hadden namelijk twaalf procent minder kans op stress dan mensen die nul tot één keer groenten per dag aten. Vrouwen hadden zelfs achttien procent minder kans op stress als ze aan dit aantal voldeden. Daarnaast hadden vrouwen die naast de veggies óók twee stuks fruit per dag aten ook weer minder kans op stress. Als er alleen meer fruit gegeten werd, gold dit voordeel niet.

Gezond

De uitslagen van het onderzoek laten zien dat regelmatig groente en fruit eten geassocieerd wordt met minder stress. Het onderzoek toont daarmee net als veel andere studies aan dat veel groente en fruit de kans op een depressie kan verkleinen. Regelmatig een portie groente of fruit eten is dus helemaal oké, juíst als je gestresst bent.

Lees ook: Yoghurt als ontbijt kan goed zijn voor je mentale gezondheid >

Beeld: iStock

Laatste nieuws