Eerder schreven we al eens over welke voedingsmiddelen je nog makkelijk kunt eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is (dat lees je hier), maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je voedsel eet dat al een tijdje over de datum is? Vice deed er onderzoek naar en kwam tot een leerzame en bruikbare conclusie.
Over de datum
De houdbaarheidsdatum is bedoeld om de versheid van een product tot minstens die datum te garanderen. Hoewel het bij verse producten als vlees, vis en melk niet wordt aangeraden om het nog te consumeren wanneer de datum is verstreken, hoeft het bij andere etenswaren geen probleem te zijn. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je voedingsmiddelen eet die over de datum zijn?
Veiligheid
Volgens hoofddocent en voedselveiligheidsspecialist aan de universiteit van North Carolina, Ben Chapman, is de houdbaarheidsdatum niet meer dan een indicatie voor de verheid van een product, maar heeft het niet veel te maken met de voedselveiligheid. Volgens hem zou de kleur, smaak en structuur van het voedsel kunnen veranderen, maar zou het in veel gevallen niet schadelijk zijn voor de gezondheid om te eten.
Ziek
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken. De ernstige voedselgerelateerde ziekteverwekkers zijn E.coli, Liseria en Salmonella. Deze worden echter niet veroorzaakt door de houdbaarheidsdatum, maar door de bereiding van een product. Als het vlees bijvoorbeeld urenlang buiten de koelkast heeft gestaan, kunnen deze bacteriën ontstaan, en kun je erg ziek worden.
Lees ook: 9 voedingsmiddelen die nog veilig zijn om te eten nadat ze over de houdbaarheidsdatum zijn
Bron: Vice, Beeld: iStock