Doodt de wasmachine echt alle ziektekiemen uit je vieze kleding?

Wij hebben het antwoord voor je

Doodt de wasmachine echt alle ziektekiemen uit je vieze kleding?

Vertrouw jij erop dat je kleding helemaal schoon is nadat je het hebt gewassen? Denk dan nog maar eens een keer goed na, want volgens Time Health is dit niet helemaal het geval. Vooral virussen en andere ziektekiemen laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Ziektekiem- en virusonderzoeker en professor milieugezondheid aan de Universiteit van Arizona, Kelly Reynolds, vertelt er meer over. 

Virusscanner

Is er iemand bij jou in huis ziek? Dan is er een grote kans dat diegene zijn of haar kleding (geheel met sporen van het virus) in dezelfde wasmachine gooit als jij dat doet. Tijdens het wassen kan het virus erg makkelijk in jouw kleding terechtkomen. En nee, volgens Kelly maakt het daarbij niet uit hoe heet de temperatuur van het water is. "Als het gaat om schimmels die de huid aantasten of een infectie aan de luchtwegen kan veroorzaken, óf organismen die verkoudheid, griep en buikgriep veroorzaken, zullen de meeste van hen het wasprogramma zonder moeite overleven."

Droger

Ook als je de kleding van de zieke persoon apart wast, zou het geen zin hebben. Dit zou echter niet voor de wasdroger gelden. Kelly: "Kleding heet drogen voor minstens 28 minuten is de meest effectieve manier om virussen te doden. Ook buiten drogen in de zon kan effectief zijn." Het uv-licht zou volgens Kelly ook desinfecterend zijn. Doe je je was liever niet in de droger en schijnt de zon niet, maar heb je wel een zieke huisgenoot? Dan zou je ook een desinfecterend wasmiddel kunnen gebruiken. 

Meer informatie? Bekijk het filmpje hieronder. 

Lees ook: Stressvolle periode? Zo kom je binnen no-time van je spanningshoofdpijn af 

Bron: Time Health, Beeld: iStock