Bewezen: De sauna is goed voor je geheugen

Dat is nog eens een goed excuus om een dagje te ontspannen in de spa!

Bewezen: De sauna is goed voor je geheugen

Ga jij graag naar de sauna om even lekker te ontspannen? Dan is er voor jou goed nieuws! Uit recent onderzoek van de Universiteit van Oost Finland is namelijk gebleken dat het regelmatig naar de sauna gaan het risico op dementie kan verminderen. 

Gezond

De onderzoekers hebben 20 jaar lang 2.000 mannen gevolgd. Bij de mannen die tussen de 4 en de 7 keer per week naar de sauna gingen werd maar liefst 66% minder vaak de diagnose dementie vastgesteld. Het zou alles te maken hebben met de ontspannen staat van het lichaam en de verbeterde bloedcirculatie. Hoewel het algemeen bekend is dat de sauna goed is voor de gezondheid, is dit de eerste keer dat er een conclusie is getrokken met deze bevindingen. 

Nader onderzoek

Professor Jari Laukkaben zegt er het volgende over: "Het is geweten dat onze cardiovasculaire gezondheid invloed heeft op onze hersenen. Je goed en ontspannen voelen terwijl je in sauna zit, kan ook een rol spelen." Wel zullen er meer onderzoeken naar dementie en sauna's moeten komen om 100% zeker te zijn van deze conclusies. "Regelmatig bewegen, stoppen met roken en extra veel voedsel eten met antioxidanten in zijn tot nu toe de enige dingen, waarvan vaststaat dat ze het risico op dementie kunnen verlagen" aldus de professor.

Lees ook: Onderzocht: Mensen die langer snoozen zijn creatiever én slimmer

Bron: Grazia, Beeld: iStock