Dit gebeurt er met je lichaam in het uur nadat je cola hebt gedronken

In één woord: Wow!

Dit gebeurt er met je lichaam in het uur nadat je cola hebt gedronken

Je weet natuurlijk al dat cola lang niet zo goed voor je is als een glas water of een vers sapje. Maar hoeveel weet je eigenlijk van de schadelijkheid van cola? 

De klok tikt

Wat cola met je lichaam doet is het eerste uur nadat je het opdrinkt wordt allemaal weergegeven is DEZE schokkende infographic. De eerste 10 minuten voel je gelijk verschil. Het suikergehalte in je bloed neemt gelijk toe. Maar dat is ook niet zo gek, want in één blikje zitten maar liefst tien suikerklontjes. Na 20 minuten is je bloedsuikerspiegel al flink gestegen. Je lever zet op dat moment de suiker om in vet. 

Drugs

Na 45 minuten is alle cafeïne door het lichaam opgenomen. Je bent alerter en hebt verwijde pupillen. Er worden stoffen in de hersenen aangemaakt die hetzelfde effect hebben als sommige harddrugs. Een uur later is de cola nog steeds niet uitgewerkt. Het fosforzuur bindt het calcium, magnesium en zink in de dikke darm, wat weer een schok geeft aan de stofwisseling. Door de suikers wordt dit proces verergerd. 

Onderzoek

Na een uur is de suiker uitgewerkt en krijg je een dipje. Je raakt sneller geïrriteerd en hebt nergens zin in. Je hebt het vocht van de cola inmiddels uitgeplast, maar de stoffen zitten nog in je bloed. Je krijgt weer dorst en neemt wellicht nog een blikje, waarna de cirkel zich weer opnieuw af kan spelen. Ben je nog steeds niet overtuigd? Uit onderzoek van Harvard University is gebleken dat het drinken van één blikje cola per dag meer kans geeft op hart- en vaatziekten. 

Lees ook: Kun je een verkoudheid oplopen als je zonder jas naar buiten gaat? 

Bron: Men's Health, Daily Mail, Beeld: iStock