Leuk nieuws! Pure chocola heeft verrassende gezondheidsvoordelen

Voor een lekker stukje chocola mag je ons 's nachts wakker maken – zeker als het weer de tijd van de maand is. We zien melkchocola vaak als een zoete, ongezonde traktatie, maar de pure variant zien we als een hartstikke gezond alternatief. Klopt dat eigenlijk wel, en hoe zit dat dan precies?

pure chocola

Chocolade

Veel liefhebbers van een gezonde levensstijl hebben hun stukje melkchocola ingewisseld voor een stukje puur. Pure chocola heeft namelijk de reputatie verschillende gezondheidsvoordelen te hebben, en dat ook nog eens verpakt in een smakelijk jasje. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Dan hebben we goed nieuws voor je, want pure chocola heeft wel degelijk een rijtje gezondheidsvoordelen!

Voedingswaarden

"Pure chocolade zit boordevol flavanolen, klasse antioxidanten die van nature in cacaobonen voorkomen", legt Jason Vishnefske van Santa Barbara Chocolate uit aan Her.ie. Deze flavanolen worden in verband gebracht met allerlei gezondheidsvoordelen, zoals een verbeterde bloedstroom en hersenfunctie. Daarnaast bevat pure chocola ook vezels, ijzer, magnesium en koper, allemaal voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

Gezond hart

Een van de grootste voordelen van pure chocola is dat het bevorderlijk kan zijn voor je hart. Onderzoek heeft gesuggereerd dat wanneer je regelmatig een stukje chocola eet, de flavanolen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen en het cholesterolgehalte te verbeteren. Sommige studies geven zelfs aan dat een lekker stukje pure chocola het risico op hartziekten kan verminderen. "De antioxidanten in pure chocolade zouden oxidatieve stress en ontstekingen voorkomen, die beide bijdragen aan hartproblemen", voegt Vishnefske eraan toe.

Een gelukkig brein

Naast deze cardiovasculaire voordelen is pure chocola ook gelinkt aan cognitieve verbeteringen. Flavonolen zouden een gezonde bloedstroom naar de hersenen kunnen bevorderen en neuronen kunnen beschermen tegen schade. Daardoor zou het geheugen, focus en probleemoplossend vermogen kunnen verbeteren.

Nadelen

Goede reden om een stukje pure chocola te eten dus, maar zijn er ook nadelen? De bittere nasmaak misschien? Ondanks deze veelbelovende bevindingen blijven sommige experts sceptisch, omdat de onderzoeken vaak niet grondig genoeg zijn. Daardoor is het niet duidelijk wat de juiste hoeveelheid is om echt de gezondheidsvoordelen ervan te ervaren.

Vishnefske voegt toe: "Hoewel pure chocolade nuttige voedingsstoffen bevat, bevat het nog steeds veel vet, suiker en calorieën. Overconsumptie kan leiden tot gewichtstoename en mogelijke voordelen tenietdoen. Ook voor pure chocola geldt dat matiging de sleutel is als het gaat om het genieten."

Geniet met mate

Dus, is pure chocola echt een superfood? "Bewijs laat zien dat pure chocola een antioxidantrijke traktatie kan zijn, mits het met mate wordt gegeten én als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Verwacht er alleen geen wonderen van", concludeert Vishnefske.

Een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet is altijd het belangrijkste; of je nu af en toe van een stukje chocola geniet of niet. Natuurlijk zijn traktaties met minder suiker en vet – zoals pure chocola in vergelijk tot melkchocolade – altijd een verstandigere keuze, maar verwacht geen levensveranderende effecten. Geniet daarom lekker van je stukje pure chocola, maar geniet met mate!

Food
  • Her.ie
  • Adobe Stock