Sta je stijf van de stress en kan je alleen maar denken aan de reep chocolade in je keukenkastje? Neem gerust een stukje, want lekker eten kan zorgen voor minder stress. Wij leggen je uit hoe dat werkt.
Invloed van eten op stress
Je weet waarschijnlijk wel hoe fijn het is om na een lange vermoeiende dag een lekkere maaltijd naar binnen te werken. Niet alleen wordt je lichaam er blij van, maar je brein ook. Dit is best logisch. Er zit namelijk een heel proces van stofjes in je brein achter dat ervoor zorgt dat je blij wordt van bijvoorbeeld je favoriete maaltijd. Diëtist Marie-José Torenvliet legt aan Women’s Health Mag precies uit hoe het werkt.
Eten tegen stress
Misschien weet je wel dat ons brein een beloningssysteem heeft. Als we iets doen dat we leuk vinden, of iets eten dat we lekker vinden, komt er een stofje vrij dat ‘dopamine’ heet. Dit zorgt ervoor dat plezierige gevoelens zoals blijdschap sterker zijn. Negatieve gevoelens als bijvoorbeeld stress of verdriet worden hiermee bovendien verzacht.
Torenvliet legt uit dat dat beloningseffect al in werking treedt alleen al bij de gedachte aan iets fijns, bijvoorbeeld dus een lekkere snack als chocolade. Welk eten dit effect heeft, kan voor iedereen anders zijn. 'Het heeft te maken met de associaties die jij hebt met bepaalde voedingsmiddelen', legt Torenvliet uit.
Waar ligt de grens?
Dit betekent dan echter niet dat je dus direct een hele reep chocolade naar binnen moet werken als je gestrest bent. Misschien word je wel heel blij van chocolade. Maar je kent vast ook de nare gevoelens van bijvoorbeeld schuld of misselijkheid als je een hele reep hebt opgegeten.
'Dat ene stukje verheug je je op en smaakt verrukkelijk', vertelt Torenvliet. Maar voor de keerzijde moet je oppassen. 'Je eet heel de reep op. Dan merk je dat het niet per se lekkerder wordt. Misschien voel je je schuldig of misselijk. Dan gaat het je juist stress opleveren.'
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Unsplash, Sam Moqadam
- Tips en Weetjes
- Unsplash, Sam Moqadam