Dit zijn de meest populaire diëten om af te vallen van het moment

Maar of ze allemaal ook even goed voor je zijn...

Dit zijn de meest populaire diëten om af te vallen van het moment

Het is nog steeds januari en dat betekent dat nog steeds veel mensen bezig zijn om hun goede voornemens na te komen. Veel sporten en ook afvallen staan op het programma. De dieetboeken gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank. Ben jij benieuwd wat de populairste diëten om af te vallen van het moment zijn? Bekijk ze hieronder. 

- Glutenvrij dieet 

Dit is het: Dit dieet is steeds populairder en populairder aan het worden, en heeft dan ook een terechte plek in deze lijst. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde graansoorten. Veel mensen hebben een intolerantie voor gluten, dit heet coeliakie. Als dit het geval is, kunnen de gluten de darmwand van de dunne darm aantasten, waardoor ze veel buikpijn en diarre hebben, met als gevolg dat er een tekort aan voedingsstoffen in het lichaam is. 

Aan te raden: Tenzij je een glutenallergie hebt, is een glutenvrij dieet niet erg aan te raden. Hoewel het vaak onnodig is om gluten uit je dieet te verwijderen, kan het ook nog eens leiden tot een tekort aan ijzer, zink en/of andere belangrijke stoffen. 

- Veganistisch dieet

Dit is het: Bij een veganistisch dieet worden álle dierlijke producten uit het dieet geschrapt, dus ook eieren, boter en melkproducten. Dat betekent dus ook dat je geen kaas en yoghurt meer eet, en slechts alleen nog plantaardige producten binnenkrijgt. Daarnaast draag je als veganist ook geen leren schoenen of wollen truien. 

Aan te raden: Als je veganist bent uit een bepaalde geloofsovertuiging, is het een goed initiatief. Volgens diëtiste Tanja Callewaert is het echter niet erg aan te raden als je probeert af te vallen. "Het is waar dat je goede voeding binnenkrijgt, maar een veganistisch dieet is veel te eenzijdig om echt gezond te zijn. Zonder de juiste kennis of begeleiding bouw je al snel tekorten op."

- Lactosevrij dieet

Dit is het: Lactose is een suiker die in melk van zoogdieren zit. Het zit dus ook in alle producten waar melk in verwerkt zit, zoals yoghurt, kaas, boter en chocolade. Het kan ook producten als brood zitten als deze met boter zijn gemaakt. Als je een lactose-intolerantie hebt, kan deze melksuiker moeilijk worden afgebroken door het lichaam, waardoor er gisting in de darmen ontstaat. Dit kan dan een opgeblazen gevoel, krampen en diarree tot gevolg hebben. 

Aan te raden: Het dieet is niet schadelijk voor de gezondheid, tenzij er een tekort aan calcium optreedt. Wel is het ontzettend moeilijk om lactosevrij te eten, omdat er bijna overal iets van melk in zit verwerkt. Mocht je niet gevoelig zijn voor lactose, heeft dus ook niet persé voordeel voor jou om dit dieet te volgen. 

- Suikervrij dieet 

Dit is het: Suiker is een eenvoudig koolhydraat en is ontzettend rijk aan calorieën. Om obesitas, diabetes en allerlei andere gezondheidskwalen te voorkomen, raadt de Hoge Gezondheidsraad dan ook aan om te korten op de suikerinname. 

Aan te raden: Suikervrij leven in in principe aan te raden, alleen volgens experts is het bijna onmogelijk. Het zit namelijk niet alleen in bewerkte producten verwerkt, maar ook in fruit en groenten. Het is niet aan te raden om ook fruit en groenten uit een gezond dieet te schrappen. Daarnaast krijgen mensen ook afkickverschijnselen zoals hoofdpijn als ze per direct stoppen met suiker in hun dieet. Het minderen in suikers zou wel een goede dieettip zijn, en ook zeker een bijdrage leveren aan het gewichtsverlies. 

- Koolhydraatarm dieet 

Dit is het: Koolhydraten worden meer en meer in een negatief daglicht gezet en uit vele diëten geweerd. Het is namelijk een stof dat insuline activeert en daardoor verantwoordelijk is voor het opslaan van vet. Een koolhydraatarm dieet is dan ook een zeer effectief dieet voor gewichtsverlies. 

Aan te raden: Het is goed om te minderen met koolhydraten, maar helemaal stoppen is niet aan te raden. Koolhydraten zijn namelijk één van de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam. Diëtiste Vande Riviere: "Trage koolhydraten geven je energie en ze houden je langer verzadigd". Een volkoren pasta of een spelt broodje zijn dus helemaal niet verkeerd op zijn tijd. 

Om af te vallen is er echter maar één gouden regel, ongeacht welk dieet je volgt: neem minder calorieën binnen dan je verbruikt. 

Lees ook: Onthuld: Dit zit er echt in een pot Nutella 

Bron: HLN.be, Beeld: iStock