'Gezonde' ontbijtjes die toch niet zo gezond blijken te zijn

Dacht je dat jij goed bezig was? Misschien heb je het wel helemaal fout!

'Gezonde' ontbijtjes die toch niet zo gezond blijken te zijn

We weten allemaal dat de witbrood, cornflakes en chocopops geen goede keuze zijn aan de ontbijttafel. Er zitten veel suikers in, waardoor je aankomt, maar ook sneller weer honger krijgt. Denk je dat je gezond bezig bent door yoghurt met muesli te eten? Dan ben je echter óók niet helemaal goed bezig...

Bewuste keuze

Kijk jij eerst goed op de pakjes van je eten voor je het koopt? Dat is goed, en dan zal het je waarschijnlijk zijn opgevallen dat muesli vaak suiker bevat. Heb je geen suiker zien staan? Dan zou het wellicht kunnen dat deze suikers onder een andere naam te vinden zijn, zoals fruitsuikers, honing en zoetstoffen. Wil je helemaal geen suiker binnenkrijgen tijdens je ontbijt? Kies dan gewoon voor de basic havermout. 

Vezels

We weten allemaal dat vezels onmisbaar zijn voor een goede werking van de darmen en ook de (vet)verbranding. Echter zijn niet alle vezels die aan jouw ontbijtgranen zijn toegevoegd goed voor je. In sommige soorten muesli worden namelijk kunstmatige vezels gebruikt die de goede vezels nabootsen. Het is echter niet bewezen dat deze vezels goed voor je zijn, en daarom kun je er maar beter mee uitkijken. Hoe je ze onderscheidt? Kijk even op de achterkant van je product of er complexe koolhydraten inzitten. Dit zijn namelijk een natuurlijke bron van goede vezels, en dan zit je dus altijd goed! Op deze manier heb je veel langer een verzadigd gevoel, meer energie en is het ook nog eens beter voor de algehele spijsvertering. 

Schijn bedriegt 

Ben jij gevoelig voor producten waar 'glutenvrij' of 'minder vet' op staat? Ai, hier moet je erg mee oppassen. Als er 'minder vet' op staat kan het zo zijn dat er juist meer suiker aan toe is gevoegd. Daarnaast kan 'glutenvrij' in sommige gevallen betekenen dat het op mais of op zetmeel is gebaseerd, en dus niet op volkoren. Dit kan er dan weer voor zorgen dat er minder vezels in zitten en dat je dus ook minder lang een verzadigd gevoel hebt.  

Lees ook: Zo kreeg Jennifer Lawrence haar killerbody 

Bron: Women's Health, Beeld: iStock