Met deze 10 tips slaap jij vanavond veel beter

Geen koffie en energiedrankjes meer nodig, want jij zit vol energie

Met deze 10 tips slaap jij vanavond veel beter

Veel mensen hebben te maken met slaapproblemen. Je hebt zo'n druk leven dat je misschien wel elke avond te laat naar bed gaan, niet in slaap kunt komen of 's nachts wakker wordt. Ben je op zoek naar de gouden tip voor een betere nachtrust? Zoek dan niet verder, want hieronder staan de tien meest effectieve tips voor jouw en je nachtrust. 

1. Zorg voor minstens 7,5 tot 9 uur slaap op een dag

Voor meer energie en een uitgerust gevoel is het de bedoeling dat je minstens deze uren aan slaap maakt. Zorg dat je een ritme vindt in slapen en opstaan zodat je biologische klok optimaal werkt. 

2. Hou rekening met de tijd dat je moet slapen en op moet staan 

Stel je erop in dat je op vaste tijden gaat slapen en op gaat staat. Zie puntje 1. 

3. Doe het licht zachter voor je gaat slapen

Door fel licht aan te zetten, denkt jouw lichaam dat het nog dag is. Als je het licht wat dimt, kan je lichaam alvast slaaphormonen aanmaken, en val je eerder in slaap. 

4. Je zou in bed niet moeten mailen, teksten of video's moeten kijken

Het blauwe licht van je telefoon houdt je wakker, en ook het actief nadenken bij berichtjes of scrollen houdt je actief. Het is beter om een boek te lezen voor je gaat slapen. 

5. In de ochtend zou je natuurlijk licht op moeten zoeken 

Van veel licht in de ochtend worden je hersenen actief omdat ze merken dat het dag is. Als je in een donkere kamer wakker wordt, zullen je hersenen denken dat het nog nacht is, waardoor je minder goed wakker kunt worden. 

6. Na 14.00 zou je geen cafeïne meer moeten drinken 

Cafeïne houdt je wakker. Als je dit te laat op de dag nog nuttigt, kan het nog in je bloed zitten als je naar bed gaat, waardoor je minder goed kunt slapen. 

7. Je zou niet te lang uit moeten slapen in het weekend

Als je lang uitslaapt in de weekenden, raakt je hele biologische klok in de war. Je bent de avond voor je werk dan ook helemaal niet moe, en kun je niet slapen omdat je die dagen hebt uitgeslapen. In de werkweek die volgt zul je dan ook meer moe zijn. 

8. Je zou regelmatig moeten sporten

Sporten is zo ongeveer overal goed voor, en zo ook voor een betere nachtrust. 

9. Als je alcohol drinkt, dan kun je beter dat beter beperken tot 2 uur van tevoren

Alles daarover lees je hier en hier

10. Hou je slaapkamer koel, donker en stil 

Als het te warm is in de slaapkamer, zul je duf worden, maar zul je niet goed slapen. Als het een beetje koel is, is dat veel beter voor je nachtrust. 

Lees ook: 10 tips voor meer energie zónder koffie 

Bron: Self Magazine, Beeld: iStock