Dit moet je wel doen om je oren schoon te maken

Weg met die wattenstaafjes en vieze vingers!

Dit moet je wel doen om je oren schoon te maken

Het is nooit fijn om te zien dat er oorsmeer uit de oren van je buurman komt of er een beetje van dat gele spul aan je oordopjes hangt. Het liefst maak je je oren schoon met een wattenstaafje, maar dit is anno 2017 echt taboe. Maar wat moet je dan wel doen? 

De do's en de dont's 

De Amerikaanse Academie voor oor- en keelstudies heeft nieuwe regels gepubliceerd met betrekking tot het schoonmaken van de oren. Medeverantwoordelijke Seth R. Schwartz: "Mensen hebben de neiging om hun oren schoon te maken, omdat ze denken dat oorsmeer een indicatie is van onreinheid. Dat is niet het geval en het schoonmaken van de oren leidt tot bedreiging van de gezondheid van de oren." Met behulp van het oorsmeer kan het oor zichzelf reinigen. Viezigheid en stof blijft aan het oorsmeer plakken, en komt op deze manier niet het oor in. Uiteindelijk verlaat dit vuil zelfstandig het oor, en hoef je het dus ook niet schoon te maken. 

Niet functioneren

Soms kan het zo zijn dat het zelfreinigende mechanisme niet helemaal goed werkt. Er kunnen dan wat grote proppen oorsmeer ontstaan, maar ook die hoef je niet zelf te verwijderen. "Patiënten denken vaak dat ze kunnen voorkomen dat oorsmeer zich ophoopt door hun oren schoon te maken met wattenstaafjes, paperclips, oorkaarsen en allerlei andere dingen waarvan je je niet kunt voorstellen dat mensen ze in hun oren stoppen. Het probleem is dat deze poging om het probleem te elimineren alleen maar leidt tot meer problemen, omdat de oorsmeer verder het oorkanaal in wordt geduwd," zegt Schwartz.

Tips

Enkele tips voor het schoonhouden van je oren zijn : 

- Probeer je oren niet al te vaak schoon te maken, omdat dit tot irritaties in het gehoorkanaal kan leiden. 

- Stop geen voorwerpen in het oor, want deze kunnen het gehoororgaan ernstig beschadigen. Gebruik ook geen oorkaarsen. 

- Ga naar de dokter als je last hebt van oorpijn, ruis of last van het evenwicht. 

- Heb je echt last van teveel oorsmeer en/of lichtelijke doofheid? Laat je oren dan uitspuiten bij de dokter, maar doe dit nooit zelf. 

Lees ook: Heb jij het altijd koud terwijl iedereen het warm heeft? Dit is de reden 

Bron: Metro, Beeld: iStock