Waarschuwing: Je mag nooit langer dan 15 minuten op het toilet zitten

De reden had je nooit aan zien komen

Waarschuwing: Je mag nooit langer dan 15 minuten op het toilet zitten

Maak jij graag even een momentje van je dagelijkse toiletbezoekje met een tijdschrift of een filmpje op YouTube? Dit mag je echt niet meer doen! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je niet meer dan 15 minuten op de wc mag zitten bij elk toiletbezoek.

Onderzoek

Psychiater Gregory Thorkelson van de afdeling gastro-enterologie, hepatologie en voeding van de University of Pittsburg zegt dat poepen geen lange bezigheid mag zijn. Ook is hij van mening dat je alleen op de troon plaats zou mogen nemen als je aandrang voelt. Als dit niet het geval is loop je namelijk de kans op aambeien door het onnodige persen. En dat stond niet bepaald op je wensenlijstje. 

Aandringen

Daarnaast kan een tijdschrift lezen of door je Instagram- of Facebook-feed scrollen je uit je zogeheten ‘poepmodus’ halen. Dokter Thorkelson: "De darmperistaltiek – voortstuwende, ritmische samentrekkingen die je stoelgang door je darmen duwen, zorgt voor aandrang. Als je stoelgang eenmaal de rectum heeft bereikt, voel je de aandrang om te gaan". Als je geen aandrang hebt, kun je het omgekeerde effect bereiken, waardoor het een stuk moeilijker wordt om naar de wc te gaan. "Je darmen trekken wat vocht uit je stoelgang, wat bij kan dragen aan constipatie," voegt hij toe. 

Constipatie is geen pretje. Daarom kun je beter van het toilet af gaan en iets anders gaan doen. Als je na een tijdje weer aandrang voelt, meestal na een paar uur, kun je het weer opnieuw proberen. 

Lees ook: Waarom je soms niet kunt stoppen met scheten laten tijdens het sporten 

Bron: Men's Health, Beeld: iStock