Is detoxen veilig? Dit is wat experts weten

Even je lichaam ontgiften kan je misschien wel duur komen te staan

Is detoxen veilig? Dit is wat experts weten

Tijdens de feestdagen heb je waarschijnlijk wat ongezonde dingen gegeten en wil je eigenlijk iets doen om het lichaam van binnen te "reinigen". Detoxen lijkt dan een goed idee, maar volgens experts zitten er nog best wat risico's aan de detox-hype verbonden. 

Ontgiften

Volgens voedingsdeskundige Christine Bailey is het zelfs gevaarlijk voor je gezondheid. Het lichaam onthouden van bepaalde voedingsstoffen in de spijsvertering, kan namelijk schadelijk zijn voor het natuurlijke ontgiftingsproces. "Dit komt omdat de lever een aantal voedingsstoffen nodig heeft voor het ontgiftingsproces, zoals essentiële eiwitten. Als je zelf gaat detoxen kan dit ervoor zorgen dat er bepaalde chemicaliën ophopen die moeten worden afgebroken door antioxidanten. Dit kan het natuurlijke ontgiftingssysteem op langere termijn ernstig beschadigen. Hou je dus aan een afwisselend dieet met zowel groenten en fruit als proteïnen."

Gezond alternatief

Maar hoe kun je er dan wel voor zorgen dat je lichaam weer gezuiverd wordt? Christine geeft je het antwoord. "Om je lichaam te zuiveren van gifstoffen, moet je beginnen met geen gifstoffen meer in te nemen. Denk hierbij aan suiker, alcohol, koolzuurhoudende dranken, cafeïne, bewerkt voedsel, slechte vetten, klant-en-klare maaltijden, zoetstoffen, enzovoorts. Neem in plaats daarvan producten met proteïnen, zoals vis, zeevruchten, eieren, noten, peulvruchten en natuurlijk kleurrijke groentes. Probeer dit dan te roosteren, stomen of grillen in plaats van bakken."

Lees ook: De beste en slechtste noten voor je lijn 

Bron: Metro, Beeld: iStock