20 x de waarheid over biologisch | Deel 2

Is biologisch nu echt gezonder, schoner en lekkerder? 20 feiten en fabels op een rij.

20 x de waarheid over biologisch | Deel 2

Is biologisch nu echt gezonder, schoner en lekkerder? Happy in Shape maakt nu voor eens en voor altijd een einde aan jouw twijfels. Hierbij de 20 feiten en fabels op een rij. Gisteren schreven we al een deel 1, die zie je hier. Hieronder deel 2! 

Bio

8. Biologisch is natuurlijk

Dit klopt. Dieren krijgen biologisch voer, kalfjes mogen bij hun moeder blijven, koeien staan zoveel mogelijk in de wei, varkens en kippen mogen scharrelen. En de productie op een bioboerderij volgt veel meer de seizoenen dan die van een teler in een kas. De hele manier van werken staat dichter bij de natuur dan gewassen in kassen of megastallen. 

9. Wie biologisch eet is gezonder. 

Dat kan. Maar wie biologisch eet rookt vermoedelijk niet en is misschien ook wel actiever dan iemand die een zittend bestaan combineert met gezinsverpakkingen chips. Je kunt dus niet zeggen dat het beslist door biologisch eten komt, het kan ook een gezonde lifestyle in zijn geheel zijn. Biologisch eten is bovendien niet de heilige graal voor gezondheid. Ook biologische voedselpuristen kunnen chronisch ziek worden of kanker krijgen. 

10. In biologische groenten zit minder nitraat 

Dat klopt. In de biologische landbouw mag geen kunstmest worden gebruikt en daar zit veel nitraat in. Nitraat is een op zich onschuldige stof die in alles wat leeft zit. 'Of nitraat voor de gezondheid iets uitmaakt, is echter onduidelijk', zegt prof. dr. Martijn Katan in zijn boek 'Voedingsmythes'. 'Er zijn zelfs aanwijzingen dat nitraat goed is voor de bloeddruk, daarvoor zou je dus juist gangbare en geen biologische groenten moeten eten.' 

11. Biologisch-dynamisch is beter dan biologisch 

Nee, het is geen kwaliteitsnorm, zoals je ook niet kunt zeggen dat biologisch per definitie beter is dan 'gewoon' eten. Biologisch-dynamische landbouw en voeding (BD) wil zeggen dat er extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie worden gesteld. Daarnaast is er aandacht voor spirituele en kosmische aspecten. In Nederland hebben biologisch-dynamische producten het Demeterkeurmerk. 

12. Bio is hetzelfde als Fair Trade

Nee. Biologisch gaat over de manier waarop landbouw wordt bedreven en goed omgaan met de natuur. Fair Trade is handel waarbij mensen in ontwikkelingslanden goed behandeld en goed betaald worden. In de praktijk zijn er wel veel raakvlakken, maar het is niet hetzelfde. 

13. Bio is E-nummervrij 

Nee, maar er wordt wel strenger gelet op wat er wordt gebruikt. In Europa zijn honderden E-nummers goedgekeurd, bioproducenten mogen er daar slechts 48 van gebruikten. Het gaat dan om natuurlijke middelen in geur-, kleur- en smaakstoffen: Agar-agar als alternatief voor gelatine en carrageen of johannesbroodpitmeel als verdikkingsmiddelen, bijvoorbeeld.

14. Bio is onbespoten 

Nee, ook biologisch eten bevat bestrijdingsmiddelen, zij het veel minder dan in regulier voedsel en grotendeels op natuurlijke basis. De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in niet-biologische voeding is overigens zo laag dat het geen kwaad kan voor je gezondheid. 

Deel 3 van de "20 x de waarheid over biologisch"-reeks lees je morgen op Happyinshape.nl. Deel 1 kun je hier lezen. 

Beeld: iStock