Je stofwisseling is een belangrijk onderdeel van op gewicht blijven. Helaas zorgen veel dagelijkse gewoontes ervoor dat die stofwisseling een stuk lager wordt, waardoor je gemakkelijk aankomt. Komen ze:
1. Niet voldoende slapen
De stofjes leptine en ghreline reguleren het energieverbruik en je eetlust. Maar helaas worden deze twee belangrijke stoffen ernstig verstoord als je niet genoeg slaapt. Zo heb je minder leptine in je bloed, waardoor je minder snel vol zit. Het meest nare is nog wel dat je door het gebrek gherline een grotere eetlust krijgt. Weinig slapen betekent dus meer en langer honger.
2. Onregelmatig eten
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het eten op gelijke tijden je lichaam traint om tussen de verschillende maaltijden door meer calorieën te verbranden. Yay!
3. Te lang stilzitten
Carrie Schmitz, ergonomisch onderzoek manager, deed onderzoek naar het effect van weinig beweging op je lichaam. Helaas bleek dat zelfs twintig minuten stilzitten al effect heeft op je stofwisseling. Ga dus in de pauzes een stukje lopen en zet geen kan water op je bureau maar een kleine beker, waardoor je iedere keer naar de kraan moet lopen.
4. Het overslaan van je ontbijt
We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen: sla je ontbijt niet over! Je stofwisseling vertraagt namelijk als je honger hebt, om op deze manier energie te besparen. Probeer dus je stofwisseling de hele dag draaiende te houden door regelmatig te eten.
5. Te weinig water drinken
Werkelijk alle processen in je lichaam draaien op water. Dus inderdaad ook je stofwisseling. Uit een onderzoek van de Universiteit van Utah is gebleken dat de verbranding van calorieën een stuk omlaag gaat als je uitgedroogd bent.
6. Je menstruatie
Ook deze vervelende maandelijkse gewoonte heeft flink invloed op je stofwisseling. Tijdens je menstruatie verlies je namelijk ijzer en dit stofje draagt zuurstof over aan je spieren. Wanneer je spieren een gebrek aan zuurstof hebben, krijg je minder energie waardoor ook je stofwisseling in een flinke dip terecht komt.
7. Te weinig zuivel eten
Calcium is een belangrijke stof die vooral in zuivel zit. Volgens het Nutrition Institute van de Universiteit van Tennessee zorgt voldoende calcium voor het afbreken van vet. Calcium bepaalt namelijk o.a. of calorieën worden gebruikt of opgeslagen.
Bron: Women's Health Beeld: Istock