Mediterraan dieet gelinkt aan gezondheid hersenen

Uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse Mayo Clinic blijkt dat ouderen die een mediterraan dieet volgen mogelijk minder kans hebben op hersenaandoening

Mediterraan dieet gelinkt aan gezondheid hersenen

Uit een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Mayo Clinic blijkt dat ouderen die een mediterraan dieet volgen waarschijnlijk minder kans hebben op hersenaandoeningen. 

Iemand die een mediterraan dieet volgt, eet veel vis, mager vlees, peulvruchten, noten, volkoren graanproducten, fruit, groenten en gezonde vetten. Uit eerdere studies blijkt dat het dieet goed is voor de beenderen en het hart. Onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic wilden weten of het dieet ook effect heeft hersenaandoeningen zoals dementie.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 672 deelnemers van 70 tot 89 jaar mee. De deelnemers die een mediterraan dieet volgden, bleken in alle hersenkwabben een dikkere hersenschors te hebben. Maar ze konden natuurlijk niet zien of de ouderen later wel of geen hersenaandoening zouden krijgen.

Eerdere studies

Toch blijkt ook uit eerdere studies dat er een link is tussen een mediterraan dieet en de gezondheid van de hersenen. Onderzoekers van de Columbia University vonden er bijvoorbeeld een tussen het mediterrane dieet, het hersenvolume en de totale hersenmassa.

Helemaal zeker is het dus nog niet, maar het is in ieder geval niet slecht om een mediterraan dieet te volgen.

Lees ook:

Bron: nina.be