5 tekenen dat je te hard sport

Iedereen kent het gezegde wel: wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Maar té hard of té veel sporten is natuurlijk nooit goed.

5 tekenen dat je te hard sport

Iedereen kent het gezegde wel: wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Het is bedoeld om je aan te moedigen, maar eigenlijk een beetje achterhaald. Té is namelijk nooit goed.

Als je te hard of te veel sport, kan dat tot blessures leiden. Bovendien houd je je workouts veel langer vol als je het naar je zin hebt, dan dat je jezelf afbeult. Maar wanneer weet je of je te veel hooi op je vork neemt? Nou, als je je in onderstaande dingen herkent, kun je beter een stap terug nemen.

Je spierpijn gaat niet over

Een beetje spierpijn na een stevige workout is natuurlijk heel normaal. Maar als je last hebt van een zeurende pijn op steeds dezelfde plaats geef je jezelf waarschijnlijk te weinig tijd om te herstellen. Als je veel sport, moet je minstens twee dagen in de week actief rusten. Dus lichte oefeningen op een matje doen, in plaats van gewichten heffen. Ook is het goed om regelmatig een massage te nemen om de spierpijn te verzachten.

Je kan niet meer lachen

Je zou minstens tachtig procent van de tijd van je workout moeten lachen. Is dat niet het geval, dan push je je lichaam waarschijnlijk te hard. Maak je workouts langzaamaan wat minder zwaar tot je weer kunt lachen tijdens het sporten.

Je hebt steken in je zij

Als je uit het niets steken in je zij krijgt, betekent dat dat je je maximum hebt bereikt. Als je dit krijgt tijdens het hardlopen, kun je beter je snelheid even aanpassen. Haal diep in door je neus en langzaam uit vanuit je mond. Je kan ook zachtjes op je zij drukken om de pijn wat minder te maken. Maar het belangrijkste is om je ademhaling terug onder controle te krijgen.

Je bent niet meer competitief

Als je merkt dat het je niet meer uitmaakt of je sportmaatje meer kilometers loopt dan jij is het tijd om je sportroutine te evalueren. Schrijf na iedere workout op hoe je je voelde voor het sporten, tijdens en na. Kijk hier aan het einde van de week naar terug en kijk of je een patroon kunt vinden. Als je leest dat je je steeds opgebrand voelt, neem dan twee dagen rust zodat je je drive terugvindt.

Je hebt altijd dorst

Als je steeds dorst hebt, krijg je waarschijnlijk te weinig vocht binnen. Zorg dat je altijd voldoende water drinkt, zeker tijdens het sporten!

Lees ook:

Bron: Women's Health