Verzadigde vetten verstoren je eetgewoonten

Dol op boter en gefrituurd voedsel? Dít is waarom je producten met veel verzadigde vetten beter kunt laten staan.

Verzadigde vetten verstoren je eetgewoonten

Dol op boter en gefrituurd voedsel? Nieuw onderzoek toont aan dat het eten van deze voedingsmiddelen, die rijk zijn aan verzadigde vetten, je hersenen dusdanig in de war kunnen brengen dat je je eetgedrag niet meer goed kunt controleren.

Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Frontiers in Cellular Neuroscience beïnvloeden verzadigde vetten je hypothalamus: het onderdeel van je hersenen dat honger reguleert. Eet je veel verzadigde vetten (denk: boter, varkensvet, gefrituurd voedsel) is het moeilijker om te bepalen hoeveel je moet eten, wanneer je moet stoppen met eten en wát je moet eten.

Gelukkig is er ook goed nieuws, en zijn er ook goede vetten. Volgens de onderzoekers maakt het namelijk een enorm verschil als je varkensvet vervangt door visolie: olie die rijk is aan ónverzadigde vetten. Je hersenen worden door deze gezonde vetten niet verstoord en je kunt nog goed bepalen wanneer je genoeg hebt gegeten.

En dat is niet het enige voordeel van onverzadigde vetten: volgens een recent onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health is het sterftecijfer onder mensen die veel onverzadigde vetten eten behoorlijk wat lager dan mensen die veel verzadigde vetten eten.

Over op de onverzadigde vetten dus! Die vind je bijvoorbeeld in olijfolie, avocado’s en noten.

Ook leuk: 5x voeding die je huid beschermt tegen de zon >>