Zo leer je vaker 'nee' zeggen

Te veel geven, kan leiden tot wrok, depressies en gezondheidsproblemen. Volg daarom deze vijf stappen om vaker 'nee' te leren zeggen.

Zo leer je vaker 'nee' zeggen

Vrouwen steken niet alleen tijd en energie in mensen die ze mogen, maar ook in personen die ze stiekem achter het behang willen plakken. En dat alleen maar omdat we anderen niet willen teleurstellen.  Maar te veel geven, kan leiden tot wrok, depressies en gezondheidsproblemen. Volg daarom deze vijf stappen om vaker 'nee' te leren zeggen.

1. Herken 'de nemers' in je leven

'Nemers' proberen zoveel mogelijk te profiteren van andere mensen en geven zelf niets terug. Ze zijn vooral gericht op wat ze zelf uit een bepaalde situatie kunnen halen. 'Nemers' zijn niet per se slechte mensen, maar ze zullen niet aan jouw behoeften denken.

2. Probeer na te gaan waarom je het zo nodig vindt om te geven

Sommige mensen halen al hun zelfwaarde uit het geven aan anderen of vermijden zo hun eigen problemen.

3, Zeg niet meteen 'ja' elke keer als iemand je iets vraagt

Meestal voel je je schuldig als je iemand af moet wijzen. Maar vaak ben je van tevoren al bang dat iemand je iets gaat vragen, omdat je eigenlijk geen tijd hebt en je planning dan helemaal in de war raakt. Luister goed naar je gevoel en bepaal wat belangrijk voor jou is. Als je voor jezelf bepaalt dat je een drukke week hebt en er eigenlijk niets meer bij kan, is het makkelijker om je grenzen te stellen.

4. Zorg dat je niet meegezogen wordt in iemand anders zijn emoties

Natuurlijk moet je een vriendin helpen en naar haar luisteren als ze een vervelende periode doormaakt, maar pas op voor mensen die je constant bij hun drama willen betrekken. Dit is slecht voor jullie allebei, want 'de nemer' blijft in hetzelfde patroon hangen, omdat jij er niet tegenin gaat. En jij, 'de gever', kan je op een gegeven moment schuldig, angstig of depressief gaan voelen. Maak een lijstje met drie dingen die belangrijk zijn voor jou en zorg ervoor dat die dingen eerst vervuld zijn voordat je ook nog maar denkt aan de behoeften van 'de nemer'. 'De gever' moet leren om zichzelf op de eerste plaats te stellen.

5. Vermijd sociale contacten met mensen die je energie wegzuigen

Een uitnodiging voor een lunch, barbecue of feestje kan overweldigend zijn als de persoon die het vraagt altijd iets van je wil. Geef jezelf de tijd om er even over na te denken of je wel of niet wil gaan. Het is je volste recht om aan te geven dat je er een nachtje over wil slapen. Als er in een relatie geen gezonde balans is tussen geven en nemen, heb je trouwens ook het recht om het contact met die persoon te verbreken.

Lees ook:

Bron: goodhousekeeping.com