Hierna ben je (een nog grotere) fan van kaneel

Om te beginnen met een mighty surprising feitje: kaneel is een superfood, en staat antioxidant-wise nog bóven oregano en een half glas granaatappelsap

Hierna ben je (een nog grotere) fan van kaneel

Waarschijnlijk staat het ook gewoon in jouw keukenkastje, maar misschien weet je nog niet hóe gezond en veelzijdig deze specerij is. Om te beginnen met een mighty surprising feitje: kaneel is een superfood, en staat antioxidant-wise nog bóven onder andere oregano en een half glas granaatappelsap. Maar de zoetige specerij heeft meer voordelen en gebruiksmogelijkheden.

1. Minder stress

Uit onderzoek is gebleken dat de geur van kaneel alleen al ervoor kan zorgen dat je je minder gestrest voelt. Brouw wat kaneel door je koffie heen, steek een kaneelstokje in je thee of sprenkel het over je oats heen voor een relaxt begin van de dag.

2. Het maakt je gevoeliger voor insuline

Insuline is het hormoon dat je bloedsuikerspiegel in balans houdt. Insulineresistentie – waarbij je lichaam niet meer goed reageert op insuline – resulteert dan ook in een hogere bloedsuikerspiegel en is een voorloper van diabetes 2. Kaneel blijkt een krachtig hulpmiddel zijn om insulineresistentie te voorkomen.

3. Het is ontstekingsremmend

Acute ontstekingen (bijvoorbeeld aan je vinger nadat er een splinter in is gekomen) zijn essentieel voor je gezondheid. Chronische, stille ontstekingen (die onopgemerkt ín je lichaam kunnen plaatsvinden) zijn dat niet. Helaas komen die chronische ontstekingen steeds vaker voor, onder andere door voeding (zoals suiker en zonnebloemolie). Dat heeft verschillende ziekten als gevolg. Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken, en jawel: kaneel is er daar één van.

4. Het is goed tegen een slechte adem

Puur natuur en heel effectief: kook wat kaneelstokjes in water, laat afkoelen tot het lauw is en gorgelen maar.

5. Het is goed voor je hart

Uit onderzoek is gebleken dat kaneel je slechte cholesterol verlaagt en je goede cholesterol verhoogt. Daarmee kan het de kans op hartziekten aanzienlijk verkleinen.

6. Het kan pukkeltjes doen verdwijnen

Niet door het te eten, maar door het op je gezicht te smeren. Combineer met honing tot je een mooie pasta hebt (ongeveer twee theelepels honing met een snufje kaneel), smeer op je pukkeltjes, laat een paar uur zitten en was het eraf.

Kleine side note: bovenstaande geldt alleen voor échte kaneel, ofwel Ceylon kaneel, en voor mensen zónder kaneelallergie. Ben je zwanger, kun je kaneel ook beter niet eten.

Lees ook: