Zweten is erg normaal, maar het is niet leuk als je meer zweet dan gemiddeld. Altijd al willen weten waarom je zo veel zweet? Dit is waarom.
Ten eerste: het betekent niet dat je geen conditie hebt. Het lichaam begint met het produceren van zweet als het begint met opwarmen. Dit kan zowel extern (door hoge temperaturen) als intern (door inspanningen) gebeuren. Als je dus harder werkt dan je lichaam gewend is, zal dat een terugslag geven op je interne airconditioning. Vandaar dat een goed getrainde atleet tien minuten kan lopen zonder te zweten, terwijl een minder getraind persoon een rood hoofd krijgt en kletsnat is na dezelfde workout.
Je lichaam past zich aan
Hoe meer je je lichaam traint en hoe meer tijd je spendeert in warme klimaten, hoe efficiënter je zal zweten. Je lichaam past zich aan en zal iets eerder reageren voordat je het te warm krijgt. Het zweet zal dus meer verspreid worden gedurende de dag en over je hele lichaam in plaats van dat alles in een keer op één plek komt.
Het zit in je genen
Of je veel of weinig zweet, heeft ook te maken met genen. Als een van je ouders een zware zweter is, is de kans groter dat jij dat ook bent. Mannen hebben ook de neiging om meer te zweten dan vrouwen. Je lichaamscompositie is ook van belang: grote mensen zweten over het algemeen meer, omdat ze harder moeten werken om een zwaarder gewicht mee te voeren.
Wel of geen actieve kleuter
Maar uiteindelijk hangt het het meeste af van de eerste twee jaar van je leven. Dan worden je zweetklieren voor het eerst geactiveerd. Als ze zich tijdens deze periode niet voldoende ontwikkelen, zullen ze dat waarschijnlijk nooit doen. Een super actieve kleuter die veel rondrent in de hitte zal dus een beter zweetvermogen ontwikkelen dan een niet zo actief kind.