Snelle voedselverwerking = een healthy lichaam

Hoe langer je lichaam erover doet om voedsel te verwerken (lees: wég te werken), hoe meer schadelijke stoffen er onderweg ontstaan. Dít kun je daaraan

Snelle voedselverwerking = een healthy lichaam

Er is een nieuwe reden om genoeg vezels te eten en water te drinken: hoe langer je lichaam erover doet om voedsel te verwerken (lees: wég te werken), hoe meer schadelijke stoffen er onderweg ontstaan. Dat is slechter voor je spijsvertering én algehele gezondheid.

Misschien hebben we de laatste tijd een beetje te veel de focus gelegd op de relatie tussen gezonde bacteriën en een gezonde spijsvertering. Niet dat gezonde bacteriën niet smullen zijn voor je darmflora, maar het blijkt niet het enige te zijn dat belangrijk is. Onderzoekers van The National Food Institute van de Technische Universiteit van Denemarken hebben onlangs ontdekt dat de tijd die je lichaam nodig heeft om voedsel te verwerken óók heel belangrijk is voor een gezond spijsverteringsstelsel.

Dat zit zo: hoe langer je lichaam erover doet om voedsel te verwerken (en door zo’n 8 meter darmen te laten reizen), hoe meer schadelijke stoffen er ontstaan en hoe slechter dat is voor je spijsverteringsstelsel en algehele gezondheid. Conclusie: het is enorm belangrijk om constipatie te voorkomen, zo benadrukken de onderzoekers. Niet het meest sexy onderwerp, wél heel belangrijk.

Hoe je ervoor zorgt dat je lichaam voeding snel verwerkt? Eet genoeg probiotische voeding en voeding met vezels (zoals bananen, lijnzaad, quinoa, chiazaad, avocado’s, vijgen, enzovoorts), drink genoeg water en – last but not least – beweeg, beweeg, beweeg!

Lees ook: