Dít moet je eten tijdens je menstruatie

We weten het: het liefst krul je op op de bank met koekjes of ander troostvoedsel. Maar als je veel last hebt van je menstruatie, kun je beter dít ete

Dít moet je eten tijdens je menstruatie

We weten het: het liefst krul je op op de bank met een grote bak ijs, chocoladekoekjes of ander troostvoedsel. Maar als je veel last hebt van vermoeidheid, krampen, hoofdpijn en een opgezette buik vóór en tijdens je menstruatie, zijn dat juist de dingen die je moet laten staan. Wat je dan wél moet eten om je period een beetje fatsoenlijk door te komen? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

1. Complexe koolhydraten

Hoewel complexe koolhydraten natuurlijk altijd aan te bevelen zijn, zijn ze éxtra belangrijk tijdens je menstruatie. Dit zijn de koolhydraten die je uit groenten, fruit en volkorenproducten haalt, zoals bruine rijst, quinoa, volkorenbrood en gierst. Ze verminderen je cravings naar (slechte) suikers en doordat volkorenproducten een goede bron zijn van magnesium, verlichten deze voedingsmiddelen menstruatiekrampen.

2. Avocado’s

Maar ook: donkere bladgroenten, bananen, noten en zaden. Net als volkorenproducten zijn deze voedingsmiddelen namelijk rijk aan magnesium, waardoor ze krampen kunnen verlichten.

3. Calciumrijke voeding

Uit onderzoek is gebleken dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium menstruatieklachten kunnen verminderen. Goede bronnen van calcium zijn bijvoorbeeld broccoli, boerenkool, tahin en notenboters. Combineer met voeding die rijk is aan vitamine D, zoals wilde zalm, makreel, eieren en champignons, en je profiteert er optimaal van.

4. Voeding met veel omega 3-vetzuren

Ook van omega 3-vetzuren is aangetoond dat ze menstruatieklachten kunnen verlichten. Je vindt omega 3 in vis, maar bijvoorbeeld ook in lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en walnoten.

5. IJzer, ijzer, ijzer

Tijdens je menstruatie verlies je veel bloed, en dus ook ijzer. Je ijzergehalte kun je bijvoorbeeld aanvullen met gedroogde abrikozen, broccoli, rundvlees, volkorenbrood, linzen en quinoa.

6. Water

Als je genoeg water drinkt, heeft je lijf minder de behoefte om water vast te houden. Daardoor zul je je minder opgeblazen voelen (en er minder puffy uitzien) en minder pijnlijke krampen hebben.

Nog even op een rijtje wat je écht beter kunt laten staan: alcohol, cafeïne, suiker, kant-en-klaarmaaltijden, voorverpakte voeding, slechte vetten, zout.

Lees ook: