Zout helemaal niet zo slecht voor je

Nieuw onderzoek toont aan dat zout minder slecht is voor je gezondheid dan werd gedacht. Sterker: te weinig zout verhoogt de kans op hart- en vaatziek

Zout helemaal niet zo slecht voor je

Voortaan kunnen we zonder schuldgevoel dat beetje extra zout over ons maaltje sprenkelen. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat zout minder slecht is voor je gezondheid dan altijd werd gedacht. Sterker nog: te weinig zout zou de kans op hart- en vaatziektes verhogen, terwijl veel zout voor mensen met een normale bloeddruk géén extra risico’s met zich meebrengt.

Onderzoekers van de Canadese McMaster Univerity deden een grootschalig, wereldwijd onderzoek naar de relatie tussen natriumzoutinname en bloeddruk enerzijds, en sterfte, hartziekten en beroertes anderzijds. Drie tot vijf jaar lang volgden ze meer dan 130.000 mensen in 49 landen met een normale en hoge bloeddruk. Het onderzoeksresultaat was verrassend: een lage natriuminname (minder dan 3 gram per dag) bleek de kans op sterfte, een hartaanval of een beroerte voor zowel mensen met een normale bloeddruk als mensen met een hoge bloeddruk te verhogen.

Veel gezonder is het dan ook om een gemiddelde hoeveelheid zout te consumeren (3,5 tot 4 gram per dag), of je nu een hoge bloeddruk hebt of niet. En – hurray! – gebruik je meer zout dan dat en heb je een normale bloeddruk, neemt dat geen extra risico’s met zich mee. De enige mensen die hun zoutinname zouden moeten verlagen, zijn mensen met een hoge bloeddruk die veel zout gebruiken, aldus de onderzoekers.

Pass the salt, please!

Lees ook: