Early birds maken gezondere keuzes

Van gezonder eten tot minder roken: early birds maken gezondere leefstijlkeuzes.

Early birds maken gezondere keuzes

Jawel, er is een nieuwe reden om vroeg naar bed te gaan en vroeg op te staan: volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in Annals of Behavioral Medicine, maken early birds gezondere leefstijlkeuzes. Daardoor hebben ze een gezonder hart dan nachtuilen.

Voor het grootschalige onderzoek werd onderzocht of er een verband is tussen slaapduur en bedtijd enerzijds, en roken, een slecht dieet en weinig beweging anderzijds (drie van de grootste oorzaken van hartproblemen). Daarvoor werd gekeken naar de leefstijl- en slaapgewoonten van 439.933 volwassen van 40 tot 69 over een periode van vier jaar.

De conclusie van de onderzoekers: wie bijtijds naar bed gaat en genoeg slaapt, maakt gezondere leefstijlkeuzes. Zo roken de early birds minder, eten ze meer groenten en fruit en bewegen ze meer dan mensen die te kort of te lang slapen en die laat naar bed gaan.

Wat dan precies ‘genoeg’ slaap is? Minder dan zes uur is weinig, zeven tot acht uur is genoeg en alles vanaf negen uur is lang. Enne: hoe gezonder je eet, hoe waardevoller die uren zijn.

Lees ook: