3x waarom vrouwen geen koffie moeten drinken

Ja, er zijn onderzoeken die gezondheidsvoordelen van koffie hebben aangetoond. Maar hier drie hele goede redenen om er tóch bij uit de buurt te blijve

3x waarom vrouwen geen koffie moeten drinken

Ja, er zijn onderzoeken die gezondheidsvoordelen van koffie hebben aangetoond. Maar Alisa Vitti, hormoonexpert voor vrouwen, noemt drie hele goede redenen voor vrouwen om er tóch bij uit de buurt te blijven. Dít is waarom vrouwen geen koffie zouden moeten drinken.

Vooral voor vrouwen met een hormoonstoornis – zoals PMS, PCOS en onvruchtbaarheid – is koffie volgens Vitti een absolute no-go. Maar ook vrouwen zonder hormonale problemen zouden het bakkie leut beter kunnen afzweren. En wel om de volgende drie redenen.

1. Vrouwen metaboliseren cafeïne langzamer dan mannen

Yep, het alcoholcliché geldt ook voor koffie: vrouwen kunnen koffie minder goed verdragen dan mannen. Ons lichaam is zo geprogrammeerd dat we voedingsstoffen langzamer opnemen, zodat we een mogelijke baby in ons baarmoeder kunnen voeden. Cafeïne is hierop geen uitzondering. Wat je al helemaal nooit moet doen: koffie drinken op een lege maag of een maaltijd vervangen door koffie. Dat is bijzonder slecht voor je lichaam.

2. Cafeïne verstoort je hormonale systeem 24 uur (!) lang

Je koffiegebruik kan je hele bloedsuikerspiegel in de war schoppen – al helemaal als je het met melk en suiker drinkt. Door koffie produceert je lijf daarnaast meer van het stresshormoon cortisol en slaap je minder goed (al heb jij dat zelf misschien niet door). Slaapgebrek brengt je hormonen in de war en zorgt ervoor dat je moe en woest wakker wordt, waardoor je weer méér koffie gaat drinken. Enfin, je ziet waar het heengaat; de cafeïnecirkel is eindeloos en hopeloos.

3. Cafeïne kan micronutriënten aan je lijf onttrekken

Micronutriënten zijn belangrijke voedingsstoffen die maar weinig in onze voeding zitten. Wie koffie drinkt, vergroot de kans deze vitaminen en mineralen en andere voedingsstoffen tekort komen. Zo kan koffie bijvoorbeeld magnesium en vitamine B aan je lijf onttrekken.

Vitti’s gouden tip om van de koffie af te kicken? Ga over op Japanse Kukicha thee: gezond, lekker en zonder die bekende potpourri-smaak die kruidentheeën vaak hebben.

Lees ook:

Bron: FLOLiving.com