De beste pre- en post-workout foods

Als je het meest uit je workout wil halen – gedurende het sporten én resultaat-wise – is voeding cruciaal. Dít zijn de beste pre- en post-workout food

De beste pre- en post-workout foods

Als je het meest uit je workout wil halen – gedurende het sporten én resultaat-wise – is voeding cruciaal. Eet de goede dingen op de juiste tijdstippen en je komt een heel stuk verder. Wat je dan precies wanneer moet eten? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

DE BESTE PRE-WORKOUT FOODS

Niet alleen geeft voeding je meer energie om je workout door te komen, het voorkomt ook dat je lichaam energie aan je spieren onttrekt in de vorm van glucose (met spierafbraak als gevolg, yaiks!). Probeer daarom 1 tot 3 uur van tevoren te eten en laat wát en hoeveel je eet afhangen van drie dingen: 1. Hoeveel tijd er tussen het eten en je workout zit. 2. Hoe intensief je gaat sporten. 3. Hoe lang je gaat sporten.

Hoe langer je van tevoren eet en hoe intensiever je workout, hoe zwaarder de maaltijd mag zijn. En of je maaltje nu groot of klein is, zorg ervoor dat er complexe koolhydraten en wat proteïnen in zitten. Een paar voorbeelden van goede pre-workout foods:

  • Eet je 2 tot 3 uur voor het sporten, kies dan bijvoorbeeld voor volkorenbrood met hummus en avocado of havermout met kokosnootschaafsel, noten en fruit.
  • Eet je 1 tot 2 uur voor het sporten, eet dan bijvoorbeeld een banaan met wat notenboter of een kleine portie kwark met amandelen.
  • Vergeten op tijd te eten en wil je niet sporten op een lege maag? Kies dan voor iets héél lichts, zoals als een stuk fruit.

DE BESTE POST-WORKOUT FOODS

Om ervoor te zorgen dat je spieren herstellen en kunnen groeien, is het belangrijk om na het sporten zo snel mogelijk iets te eten, liefst binnen 15 tot 45 minuten (ook wel je 'window of opportunity'). Kies voor iets dat rijk is aan proteïnen en daarnaast wat complexe koolhydraten bevat. Hierbij kun je denken aan:

  • een (plantaardige) proteïneshake;
  • wat quinoa met rozijnen en noten;
  • een snee volkorenbrood met pindakaas;
  • een kleine bonensalade met toast.

Kortom: wat je ook doet, sport nooit op een te lege/te volle maag, kies voor complexe carbs en proteïnen en wacht niet te lang met je herstelsnack. Food for fitness!

Lees ook: