Van aardappelen word je dik en in wortels zitten veel suikers, toch? Onzin! Deze vier veggies zijn gezonder dan je dacht.
1. Aardappelen
Ze worden vaak vergeleken met witbrood, zouden weinig voedingsstoffen bevatten en je zou er snel van aankomen. De waarheid: mits je ze niet in de frituurpan gooit of er een halve pot mayonaise bij eet, zijn aardappelen juist gezond. Volgens de Canadese diëtist Leslie Beck bevat een middelgrote aardappel 168 calorieën, geen vet, 4 gram vezels en 37 gram koolhydraten (mocht je denken dat dat veel koolhydraten zijn: in een kopje gekookte quinoa zitten er evenveel). Aardappelen bevatten daarnaast verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B6 en magnesium.
2. Wortels
Bevatten natuurlijke suikers, ja. Maar volgens het Amerikaanse health magazine Prevention bevat een kopje wortels minder suikers dan een glas melk of een stuk fruit. Wat wortels wél in overvloed bevatten: bètacaroteen, vitamine C, B en E, mineralen en vezels. Haal het meeste uit je worteltjes door ze in combinatie met goede vetten te eten (zoals avocado of olijfolie) en door ze niet rauw te eten, maar te koken of te roosteren.
3. Maïs
Oké, eigenlijk geen groente maar een graan. Omdat we het meestal toch als groente eten, verdient maïs toch een plekje in dit lijstje. Want ook van maïs wordt vaak onterecht gedacht dat het niet de gezondste keuze is wegens het hoge koolhydraatgehalte. Maar het gaat hier om complexe koolhydraten die je lichaam langzaam afbreekt; daar is niets mis mee. Daarnaast bevat maïs vitamine B, stoffen die goed zijn voor je ogen én veel vezels, waardoor je lekker lang vol zit.
4. IJsbergsla
Van ijsbergsla wordt vaak gezegd dat er geen voedingsstoffen inzitten. Ook dat is een mythe: ijsbergsla is vezelrijk en er zit o.a. vitamine A en K in. Maar nog veel interessanter is dat niet zo lang geleden is ontdekt dat ijsbergsla een van de grootste bronnen is van het stofje apigenin, wat goed is in de strijd tegen kanker.
Lees ook:
- 8 fruitsoorten waarvan je dacht dat het groenten waren
- Alles wat je moet weten over de 'vrije radicalen'