Deze signalen geven aan dat er meer aan de hand is dan stress

De emotionele onrust bij sommige mensen gaat iets verder dan dagelijkse angst. Tien tekenen dat het meer is dan stress, nu op Happy In Shape.

Deze signalen geven aan dat er meer aan de hand is dan stress

Niemand is perfect. En de stressvolle situaties die we allemaal wel eens meemaken kunnen het slechtste in iedereen naar bovenhalen. Maar de emotionele onrust bij sommige mensen gaat iets verder dan dagelijkse angst. 

De National Alliance on Mental Illness zegt dat één op de vijf Amerikanen met een mentaal gezondheidsprobleem leeft dat het veel lastiger maakt om met hun relatie, carrière en mentale gezondheid om te gaan. Het gaat dan om depressie, angst of een persoonlijkheidsstoornis, maar ook om verslavingen en eetstoornissen. Veel van deze problemen duiken op rond je 24e en kunnen mensen beïnvloeden tijdens het volwassen worden. Maar hoe sneller je de symptomen herkent, hoe beter je ze kunt aanpakken zodat ze zo min mogelijk invloed hebben op je leven.

De symptomen

Maak je je zorgen dat je met iets worstelt dat serieuzer is dan stress? Dit zijn tien tekenen die er op kunnen wijzen dat je hulp moet zoeken:

1. Je slaapritme is helemaal in de war. Moeite met in slaap geraken, in slaap blijven of juist te veel slapen zijn tekenen dat je mentale gezondheid wat meer aandacht nodig heeft.

2. Je hebt geen interesse meer in dingen waar je juist altijd heel enthousiast over was. Dit kan een teken zijn van een beginnende depressie.

3. Je drinkt veel meer alcohol dan normaal. Als je te vaak naar alcohol of andere middelen grijpt om je geest wat rust te geven, zit er iets niet goed.

4. Alles maakt je boos. Je focust je alleen nog maar op de negatieve karaktereigenschappen van de mensen om je heen. Dit heeft iedereen natuurlijk wel eens, maar als het te lang duurt, kun je beter langs een dokter gaan.

5. Je bent constant beschaamd en voelt je vaak schuldig. Een vervelende opmerking blijft maanden in je hoofd rondspoken.

6. Je hebt geen energie. Voor niets meer.

7. Je kunt je niet concentreren. Vergeet je veel de laatste tijd? Of vind je het moeilijk om je te focussen tijdens vergaderingen? Moeilijker dan normaal? Dit kan een teken zijn dat het niet goed gaat met je mentale gezondheid.

8. Je hebt geen zin meer om te eten of eet juist meer dan normaal. Mensen die depressief zijn, hebben vaak geen zin meer om te eten. Maar als je te veel te verwerken hebt op emotioneel vlak kun je ook juist grijpen naar comfort food.

9. Je kunt niet stil zitten. Je blijft maar bezig, omdat je anders te veel gaat piekeren en om je problemen te ontlopen. Je vlucht in je werk.

10. Je hebt je al een paar keer afgevraagd wat het leven nog voor zin heeft. Dit is een duidelijk teken dat er iets fout zit.

Wat moet je doen als je je in bovenstaande punten herkent?

Stap 1: niet panikeren. Dat je je in meerdere punten herkent, betekent niet dat je gek bent of dat alle hoop verloren is. Alleen een dokter kan uitmaken of je echt een mentaal gezondheidsprobleem hebt.

Stap 2: praat met mensen die je vertrouwt en je niet beoordelen. Overweeg ook om contact op te nemen met een professional.

Stap 3: blijf goed voor jezelf zorgen, zodat je je zelf niet zwakker maakt.

Lees ook:

Bron: goodhousekeeping.com