Vegetariërs, veganisten en andere sojaliefhebbers opgelet: soja is helemaal niet zo goed voor je. Dít wil je weten over soja.
1. GEZONDHEIDSEFFECTEN NIET BEWEZEN
Lange tijd werd soja in het Westen als superfood gezien. Het zou je slechte cholesterol verlagen, borstkanker en osteoporose voorkomen én bijdragen aan gewichtsverlies. Voor veel van die gezondheidseffecten is volgens een recent artikel van Harvard T.H. Chan School of Public Health echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Sterker: er zijn al meerdere onderzoeken gedaan die de gezondheidseffecten van soja weerleggen.
2. HET BLOKKEERT DE OPNAME VAN MINERALEN
Soja is extreem rijk aan fytinezuur. Dit zuur blokkeert de opname van mineralen, zoals ijzer, zink, calcium en magnesium, door je lichaam. Wie veel fytinezuur binnenkrijgt, loopt daardoor het risico op een mineralentekort.
3. HET SCHOPT JE HORMONEN IN DE WAR
In soja zitten veel isoflavonen: fyto-oestrogenen die de eigenschappen van onze eigen oestrogenen kunnen imiteren en die de aanmaak van lichaamseigen oestrogenen kunnen stimuleren. Wie veel soja eet, kan dus een oestrogeenoverschot krijgen. Dat kan leiden tot o.a. slaapproblemen, vermoeidheid, een verstoorde menstruatie, vetopslag op billen en benen en depressies. Voorbeeld: volgens gezondheidsexpert en auteur Dr. Joseph Mercola kan het drinken van twee glazen sojamelk je menstruatiecyclus al verstoren.
4. HET IS MEESTAL GENETISCH GEMODIFICEERD
Zon 70% van alle soja is genetisch gemodificeerd. Wat hier de langetermijneffecten voor je gezondheid van zijn is nog niet bekend. Wél bekend is bijvoorbeeld dat er sinds de opkomst van genetisch gemodificeerd voedsel meer mensen onvruchtbaar zijn en dat er meer babys met ondergewicht worden geboren.
5. WE ETEN VOORAL ONGEFERMENTEERDE SOJA
De meeste sojaproducten die wij in het Westen eten zijn ongefermenteerd. Denk hierbij aan tofu, sojamelk en sojayoghurt. Bovenstaande gezondheidsrisicos gaan alleen op voor deze ongefermenteerde sojaproducten. Kies je echter voor biologische, gefermenteerde sojaproducten, zoals tempeh, miso en sojasaus, zijn de schadelijke fytinezuren uitgeschakeld en de fyto-oestrogenen van vorm veranderd, waardoor je lichaam er beter mee om kan gaan.
Wat je nu allemaal met deze info moet? Onze tip: eet soja met mate en kies het liefst voor biologische (en dus niet genetisch gemodificeerde), gefermenteerde sojaproducten.