6 onbekende maar supergezonde voedingsmiddelen

Mocht je even iets anders willen dan de gojibessen en andere famous foods, check dan even déze 6 onbekende, maar supergezonde voedingsmiddelen.

6 onbekende maar supergezonde voedingsmiddelen

Van een stuk fruit dat eruitziet als een inktvis tot vruchten die rechtstreeks van de filmset van Avatar lijken te komen: grote kans dat je déze 6 onbekende (maar supergezonde!) voedingsmiddelen nog niet kent.

1. Buddha’s hand

Het is knalgeel, heeft vingers die doen denken aan tentakels, barst van de vitamine C en smaakt naar citroen – maar dan anders. In tegenstelling tot andere citrusvruchten bevat buddha’s hand geen pulp. Daardoor is de zeste van deze vrucht perfect om in gerechten en marinades te verwerken.

2. Cherimoya

De geschubde, tropische cherimoya – aka de Jamaica-appel – is een romige fruitsoort die voornamelijk in Zuid-Amerika groeit. De vrucht is caloriearm, vezelrijk en bevat o.a. vitamine C en B, koper én kalium. Kleine watch it: de pitten van dit multivitaminebommetje zijn giftig.

3. Aardamandelen

Dit zijn kleine knolletjes (geen noten!) die qua smaak doen denken aan hazelnoten en amandelen. Ze hebben een lage glycemische index (en veroorzaken dus geen piek in je bloedsuikerspiegel), zijn mineraalrijk, bevatten goede oliën en zijn bizar veelzijdig: je kunt ze rauw eten, roosteren, als gezonde variant op broodkruim of meel gebruiken en je kunt er zelfs melk van maken.

4. Kiwano

Deze hoornachtige meloen mag dan familie zijn van de komkommer; het vruchtvlees smaakt naar een mix tussen meloen, citroen en banaan. Kiwano bulkt van de antioxidanten, bevat veel vitamine A en E, is vetarm en bestaat voor een groot deel uit water, waardoor het een fijn vruchtje is voor iedereen die genoeg vergeet te drinken en/of op de lijn let. Ook fijn: de vrucht zou je stresshormonen reguleren.

5. Baobab

Hoewel deze kokosnoot lookalike al wat langer buzzt in Nederland, zijn er toch nog genoeg foodies die de zurige fruitsoort – ook wel bekend als apenbrood – níet kennen. Zonde, want het zit vol vitaminen en mineralen (waaronder vitamine C, calcium, magnesium en ijzer), antioxidanten en vezels. Als vrucht is er bijna niet aan te komen, maar als poeder gelukkig wél. Lekker door smoothies.

6. Klaverzuringknol

De kleurrijke klaverzuringknol slash oca, is een wat zoetige variant op de aardappel. Het Zuid-Amerikaanse knolgewas is rijk aan vitamine B en C, ijzer en zink. Je kunt de knolletjes bijvoorbeeld poffen, aan salades toevoegen, in stampotjes verwerken óf frituren.