5X DAGELIJKS DANKBAAR

Metatekst: Dankbaarheid maakt happy. Maar hoe breng je dankbaarheid in de praktijk? We hebben een korte how-to opgesteld: zó ben je 5x dagelijks dankb

5X DAGELIJKS DANKBAAR

Dankbaarheid maakt happy. Onderzoek wijst zelfs uit dat we 25% gelukkiger en zelfverzekerder zijn als we regelmatig onze dankbaarheid uiten. Maar hoe doe je dat in de praktijk? We hebben een korte how to samengesteld: zó ben je 5x dagelijks dankbaar.

1. DOE ALS OPRAH

Iedere dag schrijft Oprah vijf dingen op waar ze dankbaar voor is. Happy-wise een slimme zet: onderzoek wijst uit dat het bijhouden van een ‘dankbaarheidsdagboek’ al na drie weken kan leiden tot een betere nachtrust en meer energie. Houd je het tien weken vol, zou je zelfs al optimistischer zijn en blijer zijn met je leven. Niet zo’n lief-dagboek-type? Er zijn verschillende ‘gratitude apps’ te downloaden waarmee je praktisch bijhoudt waar je zoal dankbaar voor bent. (Bijvoorbeeld Gratitude Journal, iOS, € 2,99.)

2. PLAN EEN 'MEDITATIENTJE'

Neem af en toe de tijd om te mediteren, al is het maar tien minuutjes. Focus je daarbij op alles waar je dankbaar voor bent op dat moment: van je lekkere ontbijtje en de zon op je snoet tot de mensen van wie je houdt en de kansen die je hebt gekregen.

3. STOP MET ZEUREN

Niemand wordt blij van een zeur – de desbetreffende zeur zelf incluis. Volgens Dr. Robert Emmons, auteur van het boek Thanks! How the New Science of Gratitude Can Make You Happier, gaat dankbaarheid evenzeer om de dingen die je níet uitspreekt, als de dingen die je wél uitspreekt. Mensen die negatief praten en klagen worden vanzelf ongelukkiger en angstiger. Dankbare mensen daarentegen zijn juist optimistisch in hun uitlatingen. Het goede nieuws: hoe langer je je als een optimist gedraagt, hoe meer je er een wordt. Dus focus je op de goede dingen, probeer de silver linings te zien van de minder goede dingen en heb je de silver linings gevonden: spreek díe dan hardop uit!

4. ZEG VAKER DANK JE WEL

5. CREËER REMINDERS

Zijn er bijvoorbeeld bepaalde foto’s of quotes die de dankbaarheid in jou naar boven halen? Prik ze op je muur, schrijf ze in je agenda, maak er een screensaver van of decoreer je wc-deur ermee. Of beter nog: doe het allemaal. Dankbaarheid voelt heerlijk, en van reminders kunnen we er niet genoeg hebben.

PS Dankbaarheid geeft je nog een gezonder en strakker lijf ook: mensen die dankbaar leven, schijnen volgens Dr. Emmons 1.5 uur meer per week te sporten.