5 tips om lekkere trek te voorkomen

Eveline van de Waterlaat, diëtiste bij PowerSlim geeft 5 tips om lekkere trek te voorkomen, zodat je die oliebol en die bitterbal een keertje overslaa

5 tips om lekkere trek te voorkomen

Zo na de feestdagen is het goed om weer in een normaal eetritme te komen. Happy in Shape sprak Eveline van de Waterlaat, diëtiste bij PowerSlim, want hoe moet dat nu verder. Na al dat eten, al dat lekkers, die hapjes, drankjes... Je blijft maar eten in december. Eveline geeft daarom 5 tips om lekkere trek te voorkomen, zodat je die oliebol en die bitterbal een keertje overslaat. Want er zijn zat lekkere en gezonde alternatieven.

1. Sla geen maaltijden over in de hoop sneller af te vallen

Geen goed idee. Je denkt misschien wel 'hoe minder ik eet, hoe sneller ik afval', maar dat is geen juiste gedachte. Eveline: Je lichaam functioneert het beste als het voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Als je het ene moment te weinig eet, gaat je lichaam dit op een ander moment compenseren, waardoor je de kans op die 'lekkere trek' vergroot.

2. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen lekkere trek en honger veroorzaken. Daarom is het belangrijk je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kun je doen door geen maaltijden over te slaan, maar ook door de juiste tussendoortjes te kiezen. In veel zogenaamd ‘gezonde’ tussendoortjes zitten heel veel snelle suikers die even je lekkere trek bevredigen, maar vervolgens juist voor nog meer lekkere trek zorgen. Wist je bijvoorbeeld dat een eierkoek 8 klontjes suiker bevat... Dit geldt ook voor een pakje fruit biscuits of een plak voorverpakte ontbijtkoek. Eveline adviseert dan ook de volgende tussendoortjes of borrelhapjes (en ja daarmee stil je heel gemakkelijk die lekkere trek):

 • 4 blokjes 20+/30+ kaas met mosterd
 • 2 volkoren crackers met magere kaas, magere vleeswaren, tonijnsalade, of eiersalade
 • Volkoren cracker met een gekookt eitje en een beetje mayonaise en kerriepoeder
 • 10 olijven
 • 4 surimi sticks
 • Augurkjes met ham
 • Paprika, bleekselderij, radijs of wortel met dip van hummus
 • Bakje kwark (150 g) met suikervrije aanmaaklimonade
 • Plakjes komkommer met roomkaas light of filet americain
 • Bakje hüttenkäse met zoetstof of kerriepoeder
 • 4-6 magere party knakworstjes

3. Vraag jezelf af waar je lekkere trek vandaan komt

Eet jij uit gewoonte voor de tv altijd chips of een reep chocolade? Of ga jij juist snacken na een stressvolle dag? Door na te gaan waarom je eet, kun je de oorzaak aanpakken. Hoe je dat doet? Dit kun je doen door iedere keer dat je lekkere trek hebt even stil te staan bij wat je voelt. Ben je gestrest, verdrietig, moe of misschien boos? Door dit een aantal keer te doen krijg je inzicht in welke gevoelens er mede voor zorgen dat je gaat snoepen.

4. Onderzoek je gedachten

Naast je gevoelens zijn ook je gedachten een belangrijk factor. Want deze zorgen er mede voor hoe jij omgaat met je gevoelens. Je bent bijvoorbeeld moe na een stressvolle dag op het werk en hebt lekkere trek. Je kunt dan denken: ‘Ik neem iets lekkers, omdat ik het verdiend heb’. Deze gedachte moet je omzetten naar: ‘Ik merk dat ik moe ben, eten helpt mij hier nu niet bij. Ik neem even tijd voor mezelf en ga lekker in bad.’ Probeer zo je cravings onder controle te krijgen. Dat geeft je meer energie. Plus is meteen goed voor de lijn.

5. Volg géén crash dieet

Crash diëten geven snel resultaat, maar zorgen ook voor roofbouw op je lichaam. Je krijgt namelijk te weinig eiwitten binnen. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam en geven je een verzadigd gevoel na het eten. Door een gebalanceerd afslankprogramma te volgen, bijvoorbeeld het PowerSlim afslankprogramma, krijg je voldoende eiwitten binnen en is de kans op lekkere trek veel minder.

Ook lekker als gezond tussendoortje...

Kijk voor meer gezonde recepten, tussendoortjes of afval-advies op PowerSlim.nl.