doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_menu_allpages');

5 Veelgestelde vragen over de periode na je coronavaccinatie

Je hebt de vaccinatie gehad. En nu?
doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_below_image_article');
coronavaccinatie

Je hebt je laten vaccineren tegen het coronavirus. En nu? Hieronder vijf veelgestelde vragen over de periode die volgt nadat je het vaccin hebt gehad.

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_top_article');

1. Kun je nog ziek worden?

Laten we maar meteen beginnen met de belangrijkste vraag: kun je nog corona krijgen nadat je bent gevaccineerd? Ja, dat kan. Maar de kans is wel aanzienlijk kleiner. Het vaccin dat op dit moment wordt gegeven bestaat uit twee prikken. Nadat je de eerste prik hebt gehad begint het meteen te werken. Echter duurt het even voordat je lichaam voldoende antistoffen heeft aangemaakt tegen het coronavirus. Wanneer je vlak voor of na de eerste prik besmet raakt, is er dus zeker een kans dat je ziek wordt. Na twee prikken is de kans dat je ziek wordt heel klein, maar het is niet uitgesloten. Het ziektebeeld is dan echter wel minder ernstig in de meeste gevallen.

2. Moet je nog afstand houden?

We verlangen allemaal naar het moment dat we elkaar weer kunnen knuffelen, naar een uitverkocht concert kunnen of in een vol restaurant kunnen zitten. Helaas moeten we voorlopig nog gewoon anderhalve meter afstand houden, ook nadat je gevaccineerd bent. Want hoewel de kans dat je ziek wordt heel klein is na een prik, weet het RIVM nog niet of je als gevaccineerde het virus kunt verspreiden. Daarom moeten ook gevaccineerde mensen gewoon afstand houden, mondkapjes dragen en hun handen wassen.

3. Wat als je coronasymptomen krijgt?

Heb je klachten die bij het coronavirus passen? Dan moet je binnenblijven, ook nadat je twee prikken hebt gehad. Bij een vaccinatie ben je namelijk voor 95 procent beschermd, er is dus altijd nog een kleine kans dat je ziek wordt. Ook nadat je gevaccineerd bent moet je je dus laten testen bij klachten. Let wel op: krijg je klachten als hoofdpijn, vermoeidheid of verhoging binnen twee dagen na je vaccinatie? Dan kun je volgens het RIVM last hebben van bijwerkingen. Blijf in dat geval binnen en hou de klachten in de gaten. Heb je naast deze klachten ook andere klachten die bij corona passen? Of ben je in contact geweest met iemand die positief getest is? Laat je dan testen.

4. Hoe zit het met de mutaties?

De Britse variant van het coronavirus is een mutatie die zich momenteel snel zou verspreiden in ons land. Daarnaast heb je ook de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutaties. Het ontwikkelt zich razendsnel, maar de vraag is: ben je ook tegen deze mutaties beschermd na je vaccinatie? Vooralsnog is er geen reden tot paniek. Voor zover nu bekend werkt het vaccin tegen alle nieuwe coronamutaties. Virusmutaties zijn normaal, het betekent dan ook niet dat je met een vaccinatie voor een ‘oudere versie’ niet meer beschermd bent. Daarnaast wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar het effect van de mutaties en de werking van vaccins.

5. Wat als ik in aanraking ben gekomen met iemand die positief is getest?

Stel dat je in aanraking komt met iemand die later het coronavirus blijkt te hebben. Dan moet je ‘gewoon’ in quarantaine en laat je je na vijf dagen testen, net als ieder ander. De coronamaatregelen gelden ook gewoon voor alle gevaccineerden. Wanneer de test negatief is en je geen klachten hebt, mag je de deur weer uit. De reden is simpel: het coronavaccin werkt niet voor honderd procent, er is dus altijd nog een klein risico.

doDisplay('div-gpt-ad-HISNL_in-content_bottom_article');