Het coronavirus maakt weer een opmars. Gelukkig hoef je geen afspraak meet te maken voor een test, maar koop je er eentje voor een paar euro bij de supermarkt of drogist. Echter blijken die zelftesten niet altijd even betrouwbaar te zijn.
Vals-negatieve uitslag
Vooropgesteld: bij iedere zelftest is er een kleine kans dat je ondanks een negatieve testuitslag tóch het coronavirus hebt. Toch zit er veel verschil in testen, de een is een stuk betrouwbaarder dan de ander. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zag de afgelopen maand tientallen meldingen binnenkomen bij (web)winkels die niet-goedgekeurde zelftesten verkopen. Door zo’n sneltest kun je een vals-negatieve uitslag krijgen. Wanneer je denkt dat je geen corona hebt en vervolgens de coronaregels niet volgt, kun je het virus dus (onbewust) verspreiden. Het IGJ waarschuwt dan ook voor deze testen.
CE-certificaat
Wanneer een test voorzien is van een CE-certificaat, weet je zeker dat de test voldoet aan de eisen voor een betrouwbare test. Dit betekent echter nog niet dat hij ook is goedgekeurd voor particulier gebruik. Sneltesten die alleen een CE-markering hebben, zijn bedoeld voor zorgprofessionals en mogen niet worden verkocht aan consumenten. Als een test naast de CE-markering ook een check van de overheid heeft gekregen, is hij in Nederland pas goedgekeurd.
Verkeerde verpakking en gebruiksaanwijzing
De klachten gingen echter niet alleen over de goedkeuring van de test. Ook bleken de testen vaak verkeerd verpakt te zijn, waren wattenstaafjes te lang en de gebruiksaanwijzing te onduidelijk. Uit een serie proefaankopen van de inspectie, bleek dat geen van de bijsluiters de verplichte gezondheidswaarschuwing gaf. Bij zes testen ontbrak het woord ‘zelftest’ op de verpakking en elf testen hadden geen uiterste houdbaarheidsdatum op de buitenkant vermeld. Ook was het vaak onduidelijk of je alle onderdelen had die een sneltest moet bevatten. Tot slot bleek ook het advies van winkelmedewerkers niet altijd toereikend te zijn.
Betrouwbare test
Het mag duidelijk zijn dat de verkoop van zelftesten allesbehalve vlekkeloos verloopt. Maar hoe weet je nu of een corona-zelftest wel of niet betrouwbaar is? Daarvoor kun je het beste een lijst raadplegen die de overheid heeft samengesteld. Tot nu toe heeft de Rijksoverheid zes zelftesten voor het coronavirus goedgekeurd. Deze voldoen alle eisen en kunnen door particulieren gebruikt worden om het virus op te sporen. De goedgekeurde testen zijn verkrijgbaar bij grote supermarkten, zoals Jumbo, Albert Heijn en Lidl. Ben je van plan een zelftest te kopen? Controleer dan altijd even of de naam op deze lijst staat.
Minder betrouwbaar
De PCR-test, zoals bij de GGD wordt afgenomen, blijft het meest betrouwbaar. Dit komt omdat deze testen door een professional worden afgenomen. Een zelftest blijft dus altijd minder betrouwbaar, de betrouwbaarheid ligt rond de tachtig procent. Dit heeft alles te maken met de manier waarop de test wordt afgenomen. Heb je geen klachten, maar wil je voor alle zekerheid het coronavirus uitsluiten? Dan is een zelftest prima geschikt.
Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock
- Dingen voor Vrouwen
- iStock