Dat moment waarop je te lang niets gegeten hebt en je er oprecht chagrijnig van wordt: het is waarschijnlijk voor iedereen een herkenbaar moment. ‘Hangry' wordt het ook weleens genoemd, een samentrekking van ‘hungry’ en ‘angry’. Er wordt weleens gegrapt over deze term, maar wetenschappers bewijzen dat het wel degelijk een ding is.
Hormonen
Je bent vergeten te eten, hebt geen eten bij je of hebt geen tijd gehad om nog snel wat naar binnen te werken. Het gevolg is dat sommige mensen niet meer te genieten zijn tot hun buikje weer gevuld is. Chagrijnig, kortaf of geïrriteerd; je kunt maar beter uit de buurt blijven van iemand die hangry is. Onthoud wel dat ze er echt niks aan kunnen doen. Volgens New Scientist zou er namelijk een link zijn tussen je bloedsuikerniveau en de hormonen die agressie en boosheid oproepen.
Bloedsuikerspiegel
Wanneer je bloedsuiker laag is, is de kans op woede vele malen groter. Wetenschapper Simon Oxenham ontdekte dan ook dat een lagere bloedsuikerspiegel ervoor zorgt dat je lichaam meer cortisol en adrenaline aanmaakt. Dit zijn twee stoffen die gelinkt worden aan stress. Tel daar een piek in neuropeptide Y (een hormoon dat geassocieerd wordt met agressie) aan toe et voilà, de chaos in je hoofd is niet te vermijden.
Word je de volgende keer dus aangesproken op je chagrijnige gedrag, blame it on je hongergevoel. Hangry zijn bestaat echt!
- Metro UK
- iStock