Wat is het 16:8 dieet en val je er echt zoveel mee af?

Dit effect heeft het vastendieet op je gezondheid

Hollywood-sterren, modellen en influencers zweren erbij: het 16:8 dieet. Het is een bekende afvalmethode waarbij je tijdelijk vast (zestien uur) en dit afwisselt met periodes waarin je mag eten (acht uur). Maar hoe goed is dit dieet voor je gezondheid? En niet onbelangrijk: val je er daadwerkelijk mee af? Wij zochten het voor je uit.

16:8 dieet

Het 16:8 dieet is zoals gezegd een dieet waarin je tijdgebonden vast, om zo gewicht te verliezen. Zestien uur per dag drink je alleen ongezoete dranken als water, koffie en thee en eet je niets. De andere acht uur mag je al je maaltijden en snacks eten. In deze periode dat je wel mag eten, is dan ook alles geoorloofd. Toch kiezen veel mensen ervoor om uitsluitend gezond te eten. Het grote probleem met het 16:8 dieet is dat je, in plaats van naar je lichaam te luisteren, vasthoudt aan voorgeschreven tijden. Het dieet is daarom niet voor iedereen weggelegd en het is goed om vooraf precies te weten waar je aan begint.

Afvallen

De hamvraag is natuurlijk of het 16:8 dieet je helpt om af te vallen. De meeste experts, waaronder enkele onderzoekers van de Universiteit van Illinois, denken van niet. Zij deden onderzoek naar het vastendieet en kwamen tot de conclusie dat het niet zo effectief is als soms wordt beweerd. Uit de resultaten bleek geen noemenswaardig verschil tussen het gewichtsverlies van mensen die een vastendieet volgden en mensen die simpelweg minder calorieën innamen. Over het algemeen wordt mensen die willen afvallen geadviseerd om de voedingswaarde van de dingen die ze eten te verhogen, in plaats van te vasten of calorieën te tellen. Sterker nog, het vasten kan zelfs averechts werken. Omdat je lichaam tijdens de vastperiode geen eten binnenkrijgt, probeert het al het voedsel dat het uiteindelijk wél binnenkrijgt, krampachtig vast te houden. Hierdoor kun je dus juist aankomen.

Ongezond

Mensen die het 16:8 dieet volgen, doen dit vaak vanuit de overtuiging dat het ook andere gezondheidsvoordelen oplevert. Vasten zou namelijk je stofwisseling een boost geven, waardoor je minder kans hebt op ziektes. Meerdere onderzoeken, waaronder een onderzoek van het Universiteitsziekenhuis van Manchester, ondersteunen deze theorie. Ook bestaat het idee dat je je organen door te vasten even ‘rust’ geeft. Je maakt bijvoorbeeld minder insuline aan wanneer je niet eet, en hoge insulinelevels zijn over het algemeen niet goed voor je. Hoewel het 16:8 dieet dus wel enkele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, is het niet bepaald gezond te noemen. Een mens kan in principe wel zestien uur zonder eten, maar het is beslist niet aan te raden. Het verschilt per persoon hoe het lichaam erop reageert, maar je kunt er duizelig, misselijk en uitgedroogd van raken en er een te lage bloedsuikerspiegel van krijgen.

Persoonlijke keuze

Vasten volgens het 16:8 principe is al met al niet aan te raden, maar natuurlijk is en blijft het een persoonlijke keuze. Je zult er niet sneller mee afvallen dan met een ‘gewoon’ dieet en de gezondheidsrisico’s zijn hoger. Het beste dieet is nog altijd luisteren naar je lichaam en simpelweg eten wanneer je honger hebt en stoppen wanneer je vol zit. Mocht je het 16:8 dieet toch willen proberen, zorg er dan in ieder geval voor dat je genoeg water drinkt en slaapt. Zo voorkom je uitdroging en houd je je energielevel op peil.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws