Dit zijn momenteel de meestvoorkomende symptomen van het coronavirus

Zorgt de deltavariant voor andere symptomen?

We weten steeds meer en meer over corona dan toen het virus uitbraak. Een loopneus, koorts en benauwdheid waren vanaf het begin af aan symptomen die duiden op het virus. In de tussentijd zijn al verschillende coronavarianten opgedoken en momenteel rukt de deltavariant razendsnel op. Zorgen die coronavarianten ook voor andere symptomen?

Symptomen

De coronasymptomen kunnen behoorlijk variëren. Van een droge hoest tot benauwdheid en van koorts tot opeens niet meer kunnen proeven. En hoewel er ook nog sprake kan zijn van minder voorkomende symptomen zoals diarree en hoofdpijn, zijn de voornaamste symptomen niet veel veranderd.

“De symptomen zijn nog ongeveer hetzelfde als eerst”, vertelt Jonathan Leizman, chef bij Premise Health, aan HuffPost. “Het gaat nog vaak om hoofdpijn, hoesten, moeheid, loopneus en koorts, de typische griepsymptomen.” Ook andere experts blijven erbij dat deze symptomen op corona kunnen duiden. Laat je dus altijd testen als je deze verschijnselen ervaart.

De deltavariant

Mensen die momenteel corona hebben, blijken met name besmet te zijn met de deltavariant. De symptomen komen erg overeen met die van de ‘normale’ coronavariant, maar kúnnen een klein beetje variëren. “Uit de informatie die we hierover krijgen uit het Verenigd Koninkrijk en Europa via enquêtes, blijkt dat de symptomen iets meer lijken op een typische verkoudheid”, vertelt William Powderly, co-directeur van de Division of Infectious Diseases. “Dat zijn keelpijn, een lichte hoest en een verstopte neus.” Dat laatste symptoom varieert mild, want mensen met de 'klassieke' variant van corona ervoeren met name loopneuzen.

“De symptomen die we eerder zagen, die veel meer op de luchtwegen sloegen en meer op koorts leken, komen minder vaak voor”, vervolgt Powderly. Dat wil echter niet zeggen dat deze symptomen bij de deltavariant niet voorkomen! “Maar er lijkt een verschuiving te zijn in de frequentie en het type symptoom dat wordt gemeld”, aldus de expert.

Waarom de symptomen iets anders kunnen zijn, is nog niet duidelijk. Experts buigen zich hier momenteel uiteraard over, maar een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat met name jongeren momenteel besmet raken. Een ding is en blijft voorlopig wel duidelijk: laat je testen bij klachten.

Bron: Marie Claire, HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws