Deze onverwachte dingen kunnen je een futloos gevoel geven

Heb jij weinig energie?

futloos gevoel

Een futloos gevoel is vervelend. Zeker als je niet weet waar het vandaan komt. Je kunt energieboosters blijven nemen, maar je kunt beter uitzoeken waarom je niet vooruit te branden bent. Het zou namelijk zomaar aan dagelijkse gewoontjes kunnen liggen waar je niet bij stilstaat. Hieronder hebben we er een paar voor je uitgelicht.

1. Je wacht te lang met eten

Je lichaam haalt energie uit het voedsel dat je eet en vertrouwt op een constante aanvoer ervan. "Elk macronutriënt - eiwit, koolhydraten en vet - levert energie, maar koolhydraten zijn de primaire en geprefereerde brandstofbron van het lichaam", vertelt Caroline Lacey, geregistreerd diëtiste aan HuffPost.

Je reserve energievoorraad gaat maar zo'n drie tot zes uur mee, dus te lang zonder eten zet biologische en psychologische mechanismen in werking die je eetdrang aanwakkeren. Dit leidt meestal tot een sterk verlangen naar bewerkte koolhydraten, dit zijn voedingsmiddelen met hoge toevoeging aan suikers. En dat kan ervoor zorgen dat je je futloos voelt. "Zodra je insulinespiegel piekt na het eten, kan je bloedsuikerspiegel vervolgens crashen en leiden tot een duidelijk gevoel van lichamelijk uitgeput zijn", legt voedingspsycholoog Uma Naidoo uit.

2. Je kijkt naar teveel emotionele tv-shows

Say what?! Ja, dit is echt waar. Binge jij het liefst emotioneel geladen tv-programma's? Dan kan dit leiden tot mentale uitputting, wat veroorzaakt wordt door trait identification. Dit betekent dat je jezelf tijdelijk inbeeldt dat je dezelfde gevoelens en gebeurtenissen van een specifiek personage ervaart. "De ervaring stelt mensen in staat om de wereld anders waar te nemen en toegang te krijgen tot verschillende emotionele capaciteiten die ze voorheen niet konden ervaren", legt psychiater Leela R. Magavi uit.

Als je continu verschillende emoties ervaart door het kijken van deze programma's, dan kan je hier uitgeput van raken. "Het kost dan extra mentale inspanning om deze signalen te dempen", vult psychiater Tyson Lippe aan.

3. Je plant te ver vooruit

Plannen is nuttig, maar wel op zekere hoogte. "Door van tevoren te plannen, zorg je ervoor dat je tijd vrijmaakt voor een taak zonder het te vergeten of dat je een dubbele afspraak maakt. Maar als je te veel plant, kan het je te weinig flexibiliteit geven en je dwingen om in de toekomst te leven in plaats van het heden", aldus Lippe.

4. Je neemt de telefoon altijd direct op

"Telefoongesprekken kunnen vermoeiend zijn. Je zenuwstelsel moet niet alleen een verandering van taak verwerken door een schakelaar om te zetten, maar ook proberen het gesprek dat je voert te verwerken zonder gezichtsaanwijzingen en lichaamstaal, waardoor je hersenen overuren moeten maken", legt neuroloog Rana Mafee uit. En wist je dat het na een belletje meer dan 20 minuten kan duren voordat je je weer volledig kunt concentreren?

Bedenk voortaan dus eerst of je wel echt de tijd hebt om dat ene telefoontje aan te nemen.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Marie Claire
  • iStock